Thursday, December 1, 2022
Jurnalism corect


LIVE | Șeful Cancelariei premierului anunță ultimele măsuri adoptate de Guvern / Ce reguli trebuie să respecte românii după 15 mai – VIDEO

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 11 mai 2020 Etichete: , , ,

Guvernul condus de Ludovic Orban a adoptat, luni, în cadrul ședinței de Guvern, un proiect de lege referitor la unele pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, anunță noile reguli pe care românii vor trebui să le respecte după data de 15 mai.  

Ionel Dancă:Guvernul s-a reunit astazi pentru adoptarea acestui proiect de lege care a fost transmis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare in regim de urgenta. O sa va prezint cateva dintre prevederile din acest act normativ.

Dincolo de dispozitiile generale care descriu cadrul in care se vor aplica aceste măsuri, sunt prevăute reglementari in ceea ce priveste desfasurarea unor activitati economice si sociale în domeniul economic. Va fi permisă organizarea activitatilor de comercializare a produselor alimentare de produse alcoolice si nealcoolice care presupun ca romanii sa nu stea afara.

Tot in domeniul economic, pe perioada starii de alerta, se pot suspenda activitatile de comercializare cu amanuntul in centrele comerciale cu cateva excepții in cadrul carora sunt permise astfel de activităti: vanzarea produselor electocasnice, daca sunt livrate la domiciliu

Este permisă de asemenea activitatea desfășurată de operatorii economici din centrele comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului, aici sunt prevăzute câteva excepții, pentru operatorii economici care își desfășoară activitățile în centre comerciale precum cele legate de îngrijire personală, curățătorie, cabinete stomatologice, optică medicală etc.

În domeniul sănătății se păstrează prevederea actuală și este instituită la nivelul acestui proiect de lege. Pe durata stării de alertă, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul M. Sănătății și unităților aflate în subordinea acestui minister, pot fi ocupate de personal contractual fără concurs, dacă durata angajării nu depășește perioada stării de alertă.

Tot în domeniul sanitar, potrivit acestui proiect de lege, pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la muncă.

Autoritățile pot plafona prețurile la medicamente, vaccinuri, dezinfectanți, insecticide, dispozitive medicale și alte materiale sanitare pe perioada stării de alertă

În domeniul muncii, valabilitatea contractelor colective de muncă se prelungește pe perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia. O măsură extrem de importantă pentru a asigura organizarea eficientă a activităților de muncă pentru personalul angajat, în instituțiile publice centrale și locale, dar și în cadrul companiilor naționale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat, cu un număr mai mare de 50 de salariați, în cadrul acestor entități, se instituie obligația de a organiza programe individualizate de muncă, fără a interveni în această situație pe măsurile legate de chestiuni prevăzute în Codul Muncii, astfel încât între salariați să se asigure existența unui interval de o oră la începerea și la terminarea programului de muncă într-o perioadă de trei ore.

Practic se instituie obligația autorităților de a organiza programe individualizate de muncă pentru angajații din cadrul acestor instituții.

Pe perioada stării de alertă, autoritățile competente pot dispune măsuri de protecție și prevenție pentru angajații aflați în situații vulnerabile.

Instituțiile și autoritățile pot angaja personal fără concurs în funcție de nevoile determinare de prevenirea și combaterea situației care a generat starea de alertă pe durată determinată de șase luni.

În domeniul transporturilor, sunt prevăzute reglementări care permit autorităților impunerea unor măsuri restrictive în ceea ce privește derularea transportului aerian, naval, rutier sau feroviar, prin Ordin al ministrului Transportului și pe baza Hotărârii al CNSSU

Se vor instituii măsuri pentru desfășurarea activităților de învățământ în scopul finalizării anului școlar 2019-2020, precum și pentru pregătirea anului școlar 2020-2021, în mod special în ceea ce privește activitățile pentru susținerea examenelor naționale, în perioada 2 iunie, 12 iunie 2020.

În domeniul Tineretului și SPortului sunt reglementate măsurile necesare pentru limitarea infecțiilor cu Covid-19, astfel, prin Ordin comun pe baza hotărârilor CNSSU sunt reglementate activitățile constând în cantonamente, antrenamente și competiții sporive organizate pe teritoriul României precum și accesul la bazele sportive

În domeniul Culturii, sunt instituite măsurile necesare la nivelul instituțiilor muzeale, bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, etc.

În ceea ce privește cultele religioase, activitatea acestora se exercită liber, cu respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilită de autoritățile cu atribuții în domeniu, inclusiv de CNSSU, cu consultarea Departamentului Cultelor.

De asemenea sunt prevăzute măsuri în ceea ce privește organizarea modului de desfășurare a procedurilor din domeniul insolvenței, precum și cu instituirea unor măsuri de declarare a unor termene pentru a permite reorganizarea în procedura insolvenței pentru agenții economici, precum și prevederi în ceea ce privește executarea pedepselor și modul în care se pot exercita drepturile deținuților pe perioada stării de alertă

S-a schimbat regimul contravențiilor, astfel încât regimul juridic al contraveniilor este asimilat și pus în acord cu prevederile OUG 2/2001 pentru a evita situația ivită în contextul în care regimul contravențiilor stabilit în baza OUG 1/1999 a fost declarată neconstituțională”

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW