Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

4 ani de la violențele din 10 august 2018. Nicolae Ciucă: Cei care sunt vinovați să răspundă în fața Legii

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 10 august 2022

Miercuri se împlinesc 4 ani de la protestul masiv care a avut loc în Piața Victoriei pe 10 august 2018, în care români din țară și din diaspora care au cerut în stradă demisia Guvernului Dăncilă au fost agresați de jandarmi, în urma ciocnirilor dintre grupuri violente și forțele de ordine.

Au trecut 4 ani de la protestul din 10 august, în care oamenii nevinovați au căzut victime unor violențe nejustificate. Vreau să dau garanția și să asigur că actuala coaliție de guvernare garantează dreptul la liberă exprimare și că nu vom permite ca astfel de proteste să degenereze în violențe.

Garantez de la nivelul Guvernului că vom pune la dispoziția Justiției tot ceea ce este necesar, astfel încât dosarul de investigare a celor întâmplare să fie dus la capăt. Cei care sunt vinovați de evenimentele petrecute în urmă cu 4 ani să răspundă în fața Legii”, a fost mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă, în debutul ședinței de Guvern de miercuri.

Pe 10 august 2018, zeci de mii de oameni, printre care foarte mulți români veniți din Diaspora, au protestat în Piața Victoriei, cerând demisia Guvernului Dăncilă.

Oamenii și-au exprimat nemulțumirea față de ceea ce ei au numit atacul repetat la justiție al PSD, partid condus, la vremea respectivă, de Liviu Dragnea.

Manifestația a degenerat după ce forțele de ordine au intrat în conflict cu protestatari violenți, iar jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a evacua Piața. Ulterior, pe internet au apărut imagini cu jandarmi care lovesc inclusiv protestatari care stau cu mâinile ridicate.

În urma violențelor, a fost deschis un dosar penal la Parchetul Militar București, mutat ulterior la Parchetul General, preluat și închis de DIICOT.

În 2021, Curtea de Apel a dispus reluarea anchetei, iar dosarul s-a întors pe masa procurorilor Secției Militare a Parchetului General.

Comunitatea Declic arăta, în aprilie 2022, că Laurențiu Valentin Cazan, Mihai Dan Chirică, Sebastian Cucoș și Ionuț Sindilie, foști șefi ai Jandarmeriei, au fost puși sub urmărire penală de anchetatori, fiind acuzați de abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă, participație improprie la fals și uz de fals. Alături de ei mai sunt anchetați și alți jandarmi. 

Doresc să subliniez că Jandarmeria reprezintă o instituție fundamentală în arhitectura statului și are menirea principală să asigure tot ceea ce e necesar pentru siguranța cetățeanului, iar cei care se fac vinovați de exces sau abuz în exercitarea funcției trebuie să fie trași la răspundere, în conformitate cu prevederile legale”, a mai precizat premierul.

În schimb, Curtea de Apel București a condamnat cu executare (2 ani și 8/9 luni) doi dintre bărbații care au agresat-o pe jandarmul Ștefania Nistor, externată din spital la câteva zile după protest, având răni superficiale, deși inițial s-a comunicat că ar fi fost rănită grav în urma agresiunii.

Jandarmul a fost agresat și i-a fost sustrasă arma după ce a fost prins în mulțime alături de un coleg. A fost nevoie de intervenția altor manifestanți pentru ca femeia să scape.

În urma violențelor din 10 august 2018, aproximativ 700 de protestatari au depus plângeri la Parchetul General, Poliție și Parchetul Militar al Tribunalului București. De asemenea, în jur de 160 de membri ai forțelor de ordine au reclamat că au fost agresați de protestatari.

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *