Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Aproape 4.000 de școli nu au autorizație de securitate la incendiu / Ce spune ministrul Educației

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 30 august 2022

Aproape 4.000 de școli din întreaga țară nu au autorizație de securitate la incendiu de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), au declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, convocați marți, 30 august, în ședință, pentru a pune la punct ultimele detalii legate de începerea anului școlar. Acestora li se adaugă și unitățile de învățământ care, conform reglementărilor legale, nu necesită acest act administrativ.

Cîmpeanu a transmis, astfel, că două treimi din clădirile şcolare, în număr de 24.915, nu necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, conform reglementărilor legale.

Din cele 33% de școli care necesită însă acest act administrativ, 14,3% nu l-au obținut încă, când luni, 5 septembrie, 2.940.000 de elevi vor reveni la școală pentru anul școlar 2022-2023.

Întrebat de premier de ce se întâmplă acest lucru, ministrul de resort a precizat că există „probleme în  parteneriatul cu autorităţile locale, care administrează aceste clădiri”, dar și că mizează „foarte mult pe noii directori care au fost selectaţi prin concurs”, conform News.ro.

„Vreau să atrag atenţia că ne confruntăm cu o problemă sensibilă reprezentată de securitatea de incendiu a clădirilor în care funcţionează instituţiile de învăţământ (…) 3.783 de clădiri funcţionează în prezent fără autorizație de securitate la incendiu, 862 dintre acestea fiind în curs de conformare”, a spus și Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.

Conform acestuia, dintr-un total de 25.606 clădiri aparţinând unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat şi private, 17.117 construcţii nu necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.

Peste 17.000 de clădiri în care funcționează unități de învățământ nu necesită autorizație de securitate la incendiu întrucât nu s-a schimbat destinația și nu s-au executat lucrări de modificare, potrivit IGSU.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW