Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


UPDATE: Ministerul Sănătății a convocat o întâlnire de urgență cu reprezentanții CNAS/ 22 de zile de când sistemul cardului de sănătate este blocat.

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 22 iulie 2019 Etichete: , ,

UPDATE: Ministerul Sănătății a convocat, luni, o întâlnire de urgență cu reprezentanții CNAS, dar și cu cei responsabili cu mentenanța sistemului informatic al cardurilor de sănătate.

Știre inițială:

Au trecut 22 de zile de când sistemul cardului național de sănătate nu funcționează. Asta deși ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, joi seară, că, începând de luni, sistemul informatic al cardurilor de sănătate va funcționa, medicii de familie susțin însă că acesta încă nu este operațional.

„Aşa cum mi-a fost transmis de către preşedintele Casei şi, repet, Ministerul Sănătăţii nu are niciun fel de competenţe în acest sistem, de luni ar putea intra în normal. Ei ne-au spus astăzi – mâine, dar eu vreau să las o marjă de siguranţă şi sper ca de luni să nu mai avem sincope. Îmi cer scuze tuturor utilizatorilor. Sper că, de luni, vom avea un sistem informatic funcţional”, a declarat joi seară ministrul Sănătăţii, la B1 Tv.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, doctor Sandra Alexiu, a declarat pentru mainnews.ro că, pentru cele peste trei săptămâni în care cardul nu a funcționat, medicii de familie nu sunt siguri că rețetele pe care le-au emis vor fi decontate.

„Suntem de 22 de zile în blocaj, nu avem siguranța că lucrurile pe care le-am făcut ne vor fi decontate, fiindcă au mai existat cazuri în care blocajele au dus la invalidarea unor servicii, sunt mulți colegi care nu au putut face raportarea serviciilor medicale pe luna precedentă. Nu toate Casele de Asigurări au găsit posibilități de plată ale serviciilor, noi avem salariați, nu putem să așteptăm până când dau ei banii pentru a plăti taxele și impozitele pentru salarii. Pacienții sunt afectați fiindcă nu își mai pot lua anumite tipuri de rețete. Când nu funcționează rețeta online, nu își mai pot lua rețetă sancționată și atunci eu trebuie să dau rețeta doar pentru o lună, și atunci omul va veni mai des la mine, eu ma voi aglomera și acest lucru nu trebuie făcut., a explicat Sandra Alexiu.

CNAS: Sistemul funcționează, dar starea de indisponibilitate nu a fost ridicată

Pe de altă parte însă, noul purtător de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Augustus Costache, susține că sistemul informatic al cardurilor de sănătate este funcțional, de joi după-amiaza, dar starea de indisponibilitate încă nu a fost ridicată. Cu alte cuvinte, sistemul funcționează cu intermitențe.

„Funcționează de joi după-amiază, dar noi nu am ridicat starea de indisponibilitate. Starea de indisponibilitate nu înseamnă că nu funcționează platforma ci înseamnă că nu funcționează în parametri. De joi sistemul funcționează în parametri, dar am ales să nu ridicăm starea de indisponibilitate, fiindcă am vrut să convingem că funcționarea este stabilă”, a declarat Augustus Costache pentru mainnews.ro

Conform legii, medicii nu pot să efectueze niciun fel de operaţiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul naţional de sănătate, riscând să achite contravaloarea lor din buzunar. „O parte dintre pacienţi au fost trimişi acasă fără să fie consultaţi”, a precizat joi medicul de familie şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu.

Sistemul Informatic pentru Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate a costat statul român peste 87 de milioane de euro. Acesta a fost implementat, în anul 2012, de asocierea HP România SRL si Novensys Corporation SRL, de către Imprimeria Naţională, compania care a organizat licitaţia. SIVECO România a fost subcontractor in acest contract, furnizând inclusiv serviciile de validare a operaţiunilor semnate cu cardul.

În cei șapte ani, Sistemul Informatic s-a defectat de multe ori, punând în dificultate atât medicii, dar și pacienții.

La sfârșitul sătămânii trecute, fostul purtător de cuvânt al CNAS și-a dat demisia

Daniel Osmanovici, fostul purtător de cuvânt al CNAS, a demisionat  după ce a spus, referitor la defecțiunile sistemului informatic, că „oamenii mor oricum, cu sau fără sistem”.

„Cred că puteţi fi de acord cu mine că nu există pe lumea asta niciun sistem perfect. Mă refer în lume la orice sistem (…) Nu aş vrea să mă duc în această zonă apocaliptică, pentru că oamenii mor şi cu un sistem, şi fără un sistem, nu vreau să sun cinic, dar nu e o chestiune pe care să o pun că acum, dacă a picat sistemul, se întâmplă cele mai mari nenorociri de pe planeta Pământ fix în România”, a spus Daniel Osmanovici, purtătorul de cuvânt al CNAS.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW