21 de persoane, între care și cei ce i-ar fi furnizat „cristal” judecătoarei de la Tribunalul Suceava, reținute de DIICOT
21 de persoane au fost reținute miercuri, 13 martie, de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din Suceava într-un dosar de trafic de droguri. Între suspecții vizați se numără și cei care i-ar fi furnizat „cristal” (3-CMC) judecătoarei Ana-Maria Chirilă, trimisă în judecată după ce ar fi dezvăluit informaţii din dosare instrumentate de DIICOT.
Potrivit anchetatorilor, din cercetările efectuate a rezultat că, în cursul anului 2023 pe raza municipiului Suceava s-a constituit un grup infracțional organizat (format din șapte membri), sprijinit de alți trei inculpați, toți acționând până în luna martie 2024, în scopul obținerii unor venituri consistente din traficul de droguri de mare risc și efectuarea de operațiuni cu substanțe psihoactive.
„Membrii grupului infracțional porționau drogurile în doze de circa un gram, pentru care percepeau sume cuprinse între 150-200 lei, în funcție de cantitatea vândută și fidelitatea consumatorului”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.
Unele dintre activităţi erau desfăşurate într-un local deţinut de liderul grupării, fiind implicat şi un minor, rudă cu acesta.
„De asemenea, sub coordonarea liderului și în spațiul unui local public deținut de acesta, unul dintre inculpați (minor la debutul activității infracționale și în relație de rudenie cu liderul grupului infracțional), a avut sarcini constând în livrarea sau vânzarea de droguri către diverși consumatori precum și de încasare a sumelor de bani rezultate. De asemenea și alți inculpați, angajați ai aceluiași local s-au ocupat de comercializarea substanțelor interzise”, se mai arată în comunicatul de presă citat.
Unii dintre suspecți, furnizorii judecătoarei Ana-Maria Chirilă
Printre suspecții vizați se numără și persoane care i-ar fi furnizat drogul „cristal” (3-CMC) judecătoarei Ana-Maria Chirilă de la Tribunalul Suceava trimisă în judecată în ianuarie, după ce a fost arestată preventiv în octombrie 2023, pentru mai multe infracţiuni, inclusiv luare de mită și trafic de droguri.
„În prezenta cauză, se efectuează cercetări și cu privire la un alt grup infracțional organizat, care a asigurat aprovizionarea membrilor primei grupări de crimă organizată cu droguri de mare risc, dar și furnizarea unor cantități de «cristal» (3-CMC) altor consumatori.
Actele de urmărire penală efectuate au relevat că în luna septembrie 2023 unul dintre membri celei de a doua grupări infracționale, a vândut «cristal» (3-CMC) unui alt inculpat cunoscând faptul că acesta îl va furniza unei inculpate (judecător la data săvârșirii faptei)”, au precizat anchetatorii.
Conform procurorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), în perioada 11-14 noiembrie 2022, judecătoarea de la Tribunalul Suceava a furnizat informații neautorizate cu privire la un dosar de urmărire penală, contribuind astfel la obținerea unor avantaje necuvenite și la protecția unei persoane implicate în dosar.
Judecătoarea este de asemenea acuzată că, între aprilie și septembrie 2023, a divulgat informații confidențiale dintr-un alt dosar, afectând cercetările și favorizând alte persoane. De asemenea, ea este trimisă în judecată pentru luare de mită, fiind suspectată că a primit foloase necuvenite între 2021 și 2023 în schimbul unor hotărâri favorabile într-un dosar penal.
Ancheta a relevat și implicarea judecătoarei în deținerea și oferirea de droguri, întreținând consumul acestora în locuința sa. Dosarul mai include și acuzații de punere la dispoziție a locuinței pentru consumul ilicit de droguri.
„În fapt, inculpata a pus la dispoziţia unei persoane fizice o sumă de bani, comandându-i achiziţionarea de droguri de mare risc, iar ulterior i-a oferit acesteia droguri de mare risc din cele achiziţionate urmare a comenzii sale, consumând împreună cu acesta în locuinţa sa”, se arată într-un comunicat de presă al PÎCCJ.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii