Wednesday, December 8, 2021
Jurnalism corect


2019, an dificil pentru Liviu Dragnea. De la conducerea PSD, la trei ani și șase luni de închisoare

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 31 decembrie 2019 Etichete: , ,

Fostul lider al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a trecut printr-o serie de schimbări radicale în anul 2019. Dragnea și-a început anul ca președinte al formațiunii și îl încheie ca deținut la Penitenciarul Rahova.

La începutul anului 2019, Liviu Dragnea era liderul PSD fiind totodată cea mai puternică voce din partid. Între timp, acesta și-a pierdut autoritatea în interiorul formațiunii, fiind contestat puternic de mai mulți social-democrați, printre cele mai vocale personalități numărându-se primarul Capitalei, Gabriela Firea, care susținea că Liviu Dragnea a demonstrat că nu îi iubește pe oameni fiindcă a tăiat 25% din bugetul primăriei, în proiectul de buget pe 2019.

„Niciodată un om politic nu a fost atât de înverșunat la adresa bucureștenilor și, totodată, la adresa locuitorilor municipiilor din țară. Pentru că tuturor orașelor și chiar comunelor, guvernul Dragnea cu o mâna le-a dat, și cu două-trei le-a luat. Dl Dragnea nu vrea decât să provoace haos în Capitală și să ne învrăjbească”, spunea Gabriela Firea.

În urma eșecului de la alegerile europarlamentare desfășurate pe 26 mai, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, i-a cerut lui Liviu Dragnea demisia din fruntea PSD-ului, însă după doar o zi, pe 27 mai, Dragnea a fost condamnat definitiv la trei ani și șase luni de închisoare. Cu o zi înainte de decizia judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, fostul lider al PSD declara că nu este pregătit pentru a fi încarcerat, că nu are bagajul făcut și că, în opinie sa, „nimeni nu este pregătit să meargă la pușcărie”.

Condamnarea lui Liviu Dragnea

Fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv pe 27 mai la trei ani și șase luni de închisoare fiind acuzat de către procurorii DNA că, în calitate de președinte al CJ Teleorman, i-ar fi determinat pe șefii DGASPC să le angajeze fictiv și să le mențină în funcții pe două membre PSD: Adriana Botorogeanu și Anica-Niculina Stoica.

În motivare, un document care se întinde pe aproape 700 de pagini, magistrații Instanței Supreme și-au explicat decizia de a-l trimite pe fostul șef PSD în spatele gratiilor.

Concluzia impusă de probatoriul anterior analizat este aceea că exista un interes al inculpatului, în calitate de preşedinte al Organizaţiei judeţene P….. …., în menţinerea inculpatelor…. . şi…. . în cadrul D.G.A.S.P.C. …., pentru a putea fi remunerate de această instituţie, în condiţiile în care inculpatele nu erau plătite pentru activitatea prestată de acestea la sediul Organizaţiei P….. ….. Prezenţa efectivă a celor două inculpate era necesară în vederea desfăşurării activităţilor curente ale organizaţiei de partid, pe care inculpatul E. o conducea, inculpata C. redactând toate documentele emise de această organizaţie, iar inculpata K., asigurând relaţia cu mass-media”, au arătat judecătorii în documentul prin care și-au motivat decizia.

Cele două secretare nu au fost nici măcar o zi la birou, deși aveau contract de muncă, statul a fost prejudiciat cu 108.612 lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit, potrivit procurorilor DNA.

„Timp de 8 ani și jumătate și 4 ani și jumătate, nimeni nu a văzut că cele două secretare lipseau de la muncă? În condițiile în care dacă alți funcționari lipseau 10 minute erau sancționați!”, spunea procurorul DNA, la ultimul termen din proces, pe 20 mai.

Secretarele din PSD au recunoscut

Cele două angajate au recunoscut acuzațiile și au cerut să fie condamnate la o sentință redusă cu o treime și cu suspendarea acesteia.

După încarcerarea lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, premier la vremea respectivă, a preluat interimar conducerea partidului, iar postul lui Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților era vacant.

Liviu Dragnea a fost văzut pentru prima dată după încarcerare în noiembrie, după șase luni de la condamnare, atunci când acesta a fost adus la sediul ÎCCJ. Magistrații trebuiau să judece contestație în anulare, o cale extraordinară de atac, depusă de fostul lider PSD la decizia definitivă de condamnare. Contestația a fost respinsă.

Liviu Dragnea, împotriva PSD

Odată ajuns în închisoare, Liviu Dragnea s-a adresat Tribunalului București printr-o cerere în care spunea că PSD ar trebui dizolvat întrucât și-a însușit actul ilegal comis de organizația PSD Teleorman referitor la angajările fictive ale celor două femei de la DGASPC, cauză pentru care fostul președinte social democrat a fost condamnat și încarcerat în penitenciarul Rahova, în luna mai.

Dragnea susţinea, în cererea de intervenţie adresată Tribunalului Bucureşti, că, având că vedere că cele două angajate DGASPC care au lucrat în realitate la PSD Teleorman au comis fapte de fraudă, activitatea organizaţiei judeţene a fost ilicită în perioada 2006-2012, ceea ce duce, potrivit legii, la dizolvarea acesteia. În condiţiile în care la votarea modificărilor de statut din 29 iulie au participat inclusiv reprezentanţi ai PSD Teleorman, Liviu Dragnea susţine că PSD şi-a însuşit actul ilegal comis de organizaţia Teleorman, ceea ce ar putea duce chiar la dizolvarea întregii formaţiuni.

Fostul lider al PSD, acuzații dure la adresa Vioricăi Dăncilă

Pe 21 octombrie, Liviu Dragnea a trimis o sesizare Curtii de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în procesul în care fostul președinte social democrat solicita dizolvarea PSD. În această cerere, Dragnea o acuză pe Viorica Dăncilă că pe vremea când era europarlamentar ar fi fraudat banii Uniunii Europene pentru că nu a declarat corect veniturile asistentei sale locale. Este vorba despre Adriana Botorogeanu, una din femeile care a fost angajată fictiv la DGASPC Teleorman.

Liviu Dragnea susține că Viorica Dăncilă „nu a declarat salariul real al angajatului asistent local (a declarat exclusiv salariul minim pe economie), astfel încât la bugetul naţional nu au ajuns în intervalul februarie 2017 – ianuarie 2018, dar nici până în prezent impozitele calculate la salariul real virat de Parlamentul European”, se arată în documentul consultat de HotNews.ro.

În cererea sa în care cere sesizarea CJUE, Dragnea o acuză pe Dăncilă de fraudă cu banii Uniunii Europene și cere un răspuns pentru următoarele:

 • „În referire la activitatea deputatului din PE care pe de o parte, în prezenta cauză 20322/3/2019 deputatul din PE a solicitat Tribunalului București în 3 iulie 2019 să i se valideze calitatea de președinte al partidului politic, pe de altă parte pe perioada exercitării mandatului de deputat ( iulie 2014-ianuarie 2018) în privința asistentului său local nu a procedat în conformitate cu normele de aplicare ale statutului deputaților din PE în sensul că nu a cheltuit banii virați din bugetul Uniunii conform normelor de aplicare și în acest sens nu a declarat corect în țară salariile reale ale asistenților locali pentru care era obligată să plătească corect contribuțiile în numele salariatului asistentului local la bugetul național,
 • Se încadrează sau nu în categoria de sancțiune civilă (astfel cum este reglementată în articolul 68 din normele de aplicare ale statutului deputaților în PE) cu obligația deputatului de a restitui toate sumele ce i-au fost alocate pe durata mandatului(iulie 2014-ianuarie 2018),
 • Se încadrează sau nu în categoria de sancțiune de natura fraudei, act ilegal care să aducă atingere intereselor financiare atât naționale cât și unionale?”

Liviu Dragnea a solicitat Curtii de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în procesul în care fostul președinte social democrat solicită dizolvarea PSD. În plus, Dragnea vrea ca CCR să analizeze o prevedere din legea partidelor despre care susține că ar fi neconstituțională.

Pe 17 decembrie, Liviu Dragnea a pierdut procesul în care fostul preşedinte PSD a cerut dizolvarea partidului, conform deciziei Curţii de Apel Bucureşti. Decizia este definitivă.

Fostul lider al PSD nu a fost vizitat de colegii din partid

Fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, a fost uitat de colegii din partid. Potrivit unor surse politice, niciun parlamentar nu a făcut solicitare la Camera Deputaților pentru a-l vizita pe Dragnea la închisoare, în calitate oficială.

Deputații care vor să viziteze un deținut în calitate oficială de parlamentari trebuie să depună cerere la conducerea Camerei Deputaților. Ulterior, solicitarea va trece și pe la Comisia Juridică.

Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW