Thursday, May 19, 2022
Jurnalism corect


200 de tone de materiale și echipamente medicale destinate combaterii COVID-19, achiziționate de MApN prin intermediul NATO

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 15 mai 2020 Etichete: , ,

Aproximativ 200 de tone de materiale şi echipamente medicale, în valoare de 15 milioane euro, au fost cumpărate de Ministerul Apărării Naţionale, prin Agenţia NATO pentru Sprijin şi Achiziţii (NATO Support and Procurement Agency – NSPA), informează MApN.

Materialele, destinate pentru limitarea efectelor generate de pandemia COVID-19 în România, constau în: termometre, măşti chirurgicale, măşti tip FFP2, ochelari de protecţie, combinezoane, halate impermeabile, protecţie încălţăminte, şorţuri impermeabile şi mănuşi chirurgicale, precizează ministerul.

Potrivit sursei citate, produsele vor fi plătite şi aduse în ţară în mai multe etape, conform unui calendar de livrare coordonat cu NSPA de Statul Major al Forţelor Navale şi Direcţia Medicală, cu sprijinul SMAp, care se va derula în perioada mai – noiembrie 2020.

Echipamentele au fost achiziţionate prin mecanismele specifice parteneriatelor NSPA în scopul urgentării procesului de procurare a acestui tip de materiale necesare unităţilor militare şi structurilor medicale din compunerea Ministerului Apărării Naţionale.

NSPA asigură achiziţia, în mod centralizat, pentru toate statele membre NATO şi partenere, inclusiv pentru Structura de Comandă a NATO şi, în contextul efortului global de luptă împotriva pandemiei COVID-19, agenţia pune la dispoziţia aliaţilor şi partenerilor capacităţile de asigurare a sprijinului pentru efectuarea achiziţiilor de materiale sanitare, precum şi pentru suportul logistic de aducere a acestora la locurile de distribuţie.

NSPA nu se află pe poziţia de competitor cu alte agenţii sau departamente naţionale de achiziţii, ci are rolul de a veni în sprijinul acestora şi de a fi la dispoziţia membrilor cu drepturi depline pentru toate problemele care pot apărea pe timpul derulării contractelor, adaugă MApN.

Odată cu aderarea României la NATO în anul 2004, MApN a devenit, în mod automat, membru al Organizaţiei NATO pentru Sprijin şi Achiziţii (NATO Support and Procurement Organisation – NSPO) şi, implicit, poate beneficia de serviciile furnizate de NSPA, organismul executiv al NSPO.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW