Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


PNL cere BEC să se pronunțe în legătură cu „Legea Iohannis” / Ciolacu anunță că va vota împotrivă – UPDATE

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 23 septembrie 2024

UPDATE: Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni, înainte de ședința conducerii partidului, că se va opune proiectului PNL care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze ca independent pe lista liberalilor.

„Cu certitudine o să vă spun după ce mă consult cu colegii mei. Dacă doriţi părerea mea personală pe care mi-am conturat-o în acest moment, eu o să recomand colegilor din Parlament şi mie să nu votăm un astfel de proiect”, a declarat, luni, Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.

Știrea inițială: 

PNL a sesizat Biroul Electoral Central pentru a se pronunţa în legătură cu proiectul de lege care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze ca independent pe lista PNL la alegerile parlamentare.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, și liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, au depus în această săptămână un proiect de modificare a Legii 208/2015, potrivit căruia președintele țării poate candida ca independent pe lista unui partid politic, dacă se află în ultimele 3 luni de mandat.

„Preşedintele României, în funcţie de data alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, a unei alianţe politice sau a unei alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau de deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi cea de preşedinte”, prevede proiectul.

PSD decide luni soarta „senatorului” Iohannis

Conducerea PSD se reuneşte, luni, începând cu ora 11.00, pentru a decide cum vor vota parlamentarii formațiuni la această inițiativă.

Întrebat sâmbătă despre această inițiativă a liberalilor, Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu este nevoie de modificarea legislației pentru ca președintele Klaus Iohannis să poată candida la alegerile parlamentare.

„Vom reuni Birolul Permanent Naţional în ziua de luni pentru a lua o decizie împreună cu colegii mei cum este corect. Pe drum, împreună cu domnul vicepremier, ne-am uitat foarte atenţi la observaţiile Consiliului Legislativ şi am dat în lucru la specialiştii din interiorul partidului, la juriştii noştri, care au o expertiză, să ne facă şi ei astăzi un punct de vedere pe care o să-l prezinte la Biroul Permanent Naţional. (…) La prima vedere, după observaţiile de la Consiliul Legislativ, părerea mea, dar repet aştept şi expertiza colegilor, este că nu este nevoie de legislaţie suplimentară ca domnul preşedinte dacă îşi doreşte să candideze, să candideze. Cred că sunt mai mult lucruri tehnice prin strângerea semnăturilor doar pentru dânsul fiind independent pe acele liste”, a declarat duminică Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii