Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Primăria Sectorului 4 a lansat licitația pentru Magistrala 4 Gara de Nord – Gara Progresul

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 3 aprilie 2024

Primăria Sectorului 4, în calitate de lider de asociere, alături de Ministerul Transporturilor, Metrorex SA, Consiliul Județean Ilfov și Sectorul 5, a lansat licitația pentru proiectarea și execuția Magistralei 4 de metrou, Gara de Nord – Gara Progresul.

În următoarele maximum 15 zile, documentația va fi verificată de către reprezentanții Agenției Naționale de Achiziții Publice (ANAP), urmând ca la finalul acestei perioade, în cazul în care nu vor fi necesare clarificări sau completări, anunțul de participare să devină public pentru toți operatorii economici interesați. Din acel moment, aceștia vor avea la dispoziție un termen de 60 de zile în care să depună ofertele.

După atribuirea și semnarea contractului, câștigătorul va avea la dispoziție 5 ani pentru finalizare. Din acest interval, primele 10 luni sunt destinate primei faze de proiectare. Valoarea estimată a proiectului este de 2,5 miliarde de euro, în cea mai mare parte bani europeni ce urmează să fie accesați prin Programul Transport.

Noua linie va avea 14 stații

Traseul noii linii de metrou M4 va avea un număr de 14 stații, ce vor fi amenajate pe o lungime totală de aproximativ 12 kilometri, între stația Gara de Nord 2 și stația Gara Progresul, și care va traversa teritoriul sectoarelor 1, 4 și 5, precum și al comunei Jilava din județul Ilfov. Cele 14 stații ale noului traseu sunt: Gara de Nord 2 – Știrbei Vodă – Bogdan Petriceicu Hașdeu – Uranus – George Rozorea – Chirigiu – Filaret – Eroii Revoluției 2 – George Bacovia – Toporași – Nicolae Cajal – Luică – Giurgiului – Gara Progresul.

Stațiile vor fi amenajate conform celor mai noi cerințe pentru securitate la incendiu și vor fi adaptate pentru un acces facil al persoanelor cu dizabilități.  Stațiile vor avea și sisteme de protecție a călătorilor, inclusiv panouri de sticlă și uși automate la marginea peroanelor.

„Proiectul extinderii M4, între Gara de Nord și Gara Progresul, reprezintă o încununare a eforturilor pe care Sectorul 4 le-a depus în ultimii ani pentru a deschide drumuri acolo unde acestea nu existau. Pentru acest lucru, care generează nu doar dezvoltarea infrastructurii critice, ci și locuri de muncă bine plătite, a trebuit ca, alături de partenerii noștri, să generăm un nou mod de lucru, un tipar care funcționează eficient și care poate fi folosit, cu siguranță și de către alte autorități publice. În acest proiect, precum și în cel al construcției stației de metrou Tudor Arghezi, am reușit, împreună cu reprezentanții Metrorex, să arătăm că nimic nu este imposibil și că, lucrând împreună, putem ajuta orașul să se dezvolte așa cum trebuie”, a declarat astăzi, Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, în cadrul unei conferințe de presă organizate la stația de metrou Tudor Arghezi.

Prin extinderea magistralei M4 se va crea o linie importantă pe axa Nord-Sud, facilitând astfel transportul între Aeroportul Otopeni, Aeroportul Băneasa, Gara Băneasa, Gara de Nord și Gara Progresul. Mai mult, avem în lucru legătura magistralei M6 cu stația 1 Mai, astfel încât locuitorii vor putea să parcurgă distanța de la Aeroportul Otopeni la Gara Progresul, eventual la viitorul aeroport care se va construi în partea de Sud”, a declarat directorul Metrorex, Mariana Miclăuș.

Primăria Sectorului 4 este prima autoritatea locală din România care a reușit extinderea rețelei de metrou, prin inaugurarea stației Tudor Arghezi, în toamna anului trecut, însă nici în acest moment lucrările la acest obiectiv nu sunt pe deplin finalizate. Trenurile de metrou circulă în sistem pendulă din cauza problemelor la sistemul de automatizare și siguranță a traficului. De asemenea, primăria condusă de Băluță are în plan extinderea Magistralei 2 până în comuna Berceni și totodată realizarea altor trei stații de metrou.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii