Monday, June 24, 2024
Jurnalism corect


137 de cazuri suspecte de Omicron din 175 de probe analizate de o clinică privată / Am putea ajunge la 50.000 de cazuri pe zi

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 8 ianuarie 2022

Clinica privată Medlife a anunțat sâmbătă, 8 ianuarie, că din 175 de probe analizate prin metoda pre-screening PCR, 137 de cazuri sunt suspecte de infectare cu Omicron. Astfel, în doar o săptămână, procentul cazurilor pozitive de Omicron pe loturile studiate a crescut de la 35% la 78%, deci mai mult decât dublu.

Potrivit unui comunicat de presă al Medlife, tulpina Omicron ar urma să devină dominantă în mai puțin de două săptămâni.

„Numărul cazurilor suspecte în urma evaluării pre-screening este mai mult decât dublu în doar o săptămână de la ultima evaluare.
Pe lotul analizat săptămâna trecută au fost identificate 30 de cazuri cu probabilitate de infectare cu Omicron, dintre acestea 28 fiind confirmate cu noua tulpina în urma secvențierii.

Așa cum au semnalizat încă de la sfârșitul anului trecut, reprezentanții companiei estimează că numărul infectărilor cu Omicron va continua să crească accelerat, aceasta nouă tulpină urmând să devină dominantă în mai puțin de două săptămâni.

(…) Vaccinarea și respectarea măsurilor de protecție rămân singurele arme împotriva noului val al pandemiei”, precizează Medlife.

Probele au fost selectate în mod aleatoriu de la pacienți din mai multe orașe din țară, confirmați cu COVID-19, după testarea cu PCR. Cazurile suspecte sunt din Cluj – 68, București – 37, Timiș – 22 și Brașov – 10.

Acestea urmează să fie secvențiate în cursul săptămânii viitoare pentru o confirmare fermă, potrivit sursei citate.

„Acum două săptămâni nu aveam nicio suspiciune de infectare cu tulpina Omicron pe lotul analizat la momentul respectiv, săptămâna trecută mai mult de o treime dintre probe au fost suspecte și ulterior confirmate prin secvențiere, iar acum am ajuns la aproape 80% dintre probe cu probabilitate de Omicron. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că această tulpină este de până la 5 ori mai transmisibilă decât tulpina Delta și atinge un număr mare de oameni într-un timp foarte scurt. Nu e deloc suprinzător că începem să avem transmitere comunitară a acestei tulpini pe teritoriul României și ne așteptăm ca în perioada următoare ritmul să fie unul susținut în această direcție”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului de secvețiere desfășurat de MedLife.

În acest context, reprezentanții clinicii anticipează că în perioada imediat următoare numărul infectărilor raportate zilnic va crește alarmant. Totodată, ei arată că putem ajunge chiar și la 50.000 de cazuri/zi în două săptâmâni, dar doar în condițiile unei testări adecvate.

„Așa cum am anticipat încă de anul trecut, valul 5 al pandemiei va lovi România la jumătatea lunii ianuarie, când ne vom confrunta, din nou, cu zeci de mii de infectări zilnic. Practic creșterea pe care o raportăm astăzi este rezultatul direct al interacțiunilor de Crăciun și a numărului mare de români care s-au întors acasă de sărbători. Urmează să vedem o creștere și mai accelerată determinată de petrecerilor organizate în noaptea dintre ani, creștere care va fi potențată și de intensificarea activității școlare.

Având în vedere evoluția extrem de dinamică pe care o înregistrăm deja în ceea ce privește prevalența tulpinii Omicron pe loturile evaluate pre-screening este foarte probabil să ajungem la 50.000 de cazuri raportate zilnic în următoarele două săptămâni, în condițiile unei testări adecvate. Și atenție, dat fiind faptul că cifrele raportate oficial sunt de cel puțin 5 ori mai mici (aspect pe care l-a demonstrat și studiul nostru privind evaluarea gradului de imunizare la nivel urban) sunt șanse mari să înregistrăm în mod real 250.000 cazuri pe zi în următoarele 2 săptămâni. În acest fel, se produce o imunizare în masă accelerată, iar la începutul lunii februarie numărul cazurilor ar putea începe să scadă.

Însă, important este cum se face această imunizare în masă și care vor fi efectele: cât de mare va fi presiunea pe sistemul de sănătate, câte cazuri grave se vor înregistra, câte decese. Iar aici schema de vaccinare completă și mai ales, booster-ul, vor face diferența. E clar că șansele ca fiecare dintre noi să intre în contact cu această tulpină sunt foarte mari, depinde, însă, cât de pregătiți suntem pentru această întâlnire și cum vom ieși din ea”, a declarat la rândul său Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group.

Foto: Pixabay

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW