Thursday, June 20, 2024
Jurnalism corect


Bucureşti: 13 persoane, reţinute într-un dosar care vizează o reţea de trafic cu medicamente pentru diabetici, vândute „la negru” pentru slăbit

By news.ro , in Stirile zilei , at 29 mai 2024

Treisprezece persoane au fost reţinute de poliţiştii şi procurorii din Bucureşti într-un dosar care vizează o reţea care se ocupa cu traficul de medicamente pentru persoanele cu diabet vândute ”la negru” pentru slăbit. În acest caz, o asistentă medicală de la o clinică privată din Sectorul 1 este suspectată că falsifica reţete, cu ajutorul a patru medici, pentru a obţine medicamentele. Surse judiciare afirmă că asistenta ar fi falsificat peste 700 de reţete compensate integral, prejudiciul depăşind astfel un milion de lei.

Conform surselor, asistenta ar fi falsificat peste 700 de reţete compensate 100% pentru medicamente specifice tratamentului diabetului, prin introducerea de date false în sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi OPSNAJ, pe care le-a folosit în interes personal sau le-a pus la dispoziţie altor persoane, pentru a ridica medicamentele prescrise din farmacii.

Femeia ar fi fost ajutată şi de prieteni sau apropiaţi, unii dintre ei fiind farmacişti. Ulterior, după ridicarea pastilelor din farmacii, ei le-au vândut pe Facebook sau pe alte platforme online, medicamentele fiind cunoscute că ar ajuta la slăbit, afirmă sursele citate.

Întrucât aceste medicamente – Ozempic, Rybelsus, Victoza, Trulicity – erau decontate 100% prejudiciul estimat până în prezent depăşeşte un milion de lei.

„În fapt, în perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2024, o femeie, în vârstă de 32 de ani, având calitatea de asistent medical şi recepţioneră în cadrul unei clinici medicale private, cu punct de lucru în Sectorul 1, ar fi falsificat reţete, prin introducerea unor date fictive în sistemul informatic, pentru a intra în posesia unor medicamente în mod gratuit şi pentru a le vinde în afara cadrului legal.  Probatoriul administrat a relevat că, în urma falsificării reţetelor, medicamentele ar fi fost obţinute în baza unei înţelegeri prealabile cu alţi angajaţi ai unui lanţ de farmacii, dar şi cu sprijinul altor persoane, apropiaţi ai asistentei medicale în cauză, şi vândute fie prin intermediul platformelor comerciale, fie prin intermediul reţelelor de socializare”, a arătat sursa citată.

Poliţiştii au adăugat că, în urma investigaţiilor, s-a mai stabilit că falsificarea era efectuată de către asistentă cu sprijinul şi cu acordul a patru medici, angajaţi în cadrul aceluiaşi punct de lucru al clinicii private, care nu aveau competenţa necesară să le prescrie.

Astfel, luni a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 13 persoane, cu vârste cuprinse între 25 şi 47 de ani.

În vederea administrării materialului probator, marţi, poliţiştii au făcut 21 de percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, în urma cărora au identificat şi ridicat mai multe bunuri de interes în cauză.

De asemenea, persoanele vizate au fost duse la audieri, în baza mandatelor de aducere care au fost puse în aplicare, faţă de 13 dintre acestea a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate în faţa instanţei cu propuneri legale.

Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals informatic în formă continuată şi înşelăciune, prejudiciul fiind de peste 1.000.000 de lei.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Grupuri Infracţionale Violente, Serviciul Furturi de Autovehicule, Serviciilor de Investigaţii Criminale din cadrul sectoarelor 1, 3, 4, 5 şi 6 Poliţie, Serviciul pentru Acţiuni Speciale, dar şi cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului Criminalistic.

Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre o reţea care făcea trafic cu Ozempic, medicament prescris pentru persoanele cu diabet, dar care a început să fie vândut pe piaţa neagră, pentru slăbit, în pofida avertismentelor medicilor care afirmă că efectele utilizării de către persoane care nu au diabet pot fi devastatoare pentru sănătate.

 

Foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW