Saturday, December 2, 2023
Jurnalism corect


10.000 de angajaţi din industria alimentară, omişi de la creşterea salariului minim garantat

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 18 aprilie 2022

Proiectul de lege care prevede creșterea salariului minim garantat în industria alimentară la 3.000 lei brut omite 10.000 de angajați, acuză luni, 18 aprilie, Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta). 

Potrivit unui comunicat transmis luni de Sindalimenta, nu vor benefica de prevederile viitoarei legi, care face parte din pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”, angajații din sectoarele ape minerale și îmbutelierea altor ape, sucurilor din fructe și legume, bere, precum și angajații din domeniul pisciculturii.

„Este vorba despre circa 10.000 de angajați care s-au trezit că, deși activează în industria alimentară și agricultură, au fost exclcuși de la prevederile viitoarei legi”, spune sursa citată.

Eroarea, potrivit federației, s-ar fi produs din cauza faptului că industria alimentară funcționează în baza a două coduri CAEN: 10 și 11. Dintre acestea, doar codul CAEN 10 este prevăzut în proiectul de lege. Astfel, angajații din sectoarele care figurează la codul CAEN 11 nu pot beneficia de creșterea salariului, deși sunt asimilați industriei alimentare.

Pe de altă parte, au fost excluși și angajații din domeniul pisciculturii, deși domeniul figurează în codul CAEN 10, mai arată sursa citată.

Sindicaliștii din industria alimentară cer Guvernului rezolvarea erorii printr-o ordonanță de urgență și amenință cu acțiuni de protest și sesizarea autorităților europene, în caz contrar.

Totodată, Sindalimenta mai atrage atenția asupra lipsei de personal calificat generată de salariile mici din industrie.

„Demersurile noastre pentru inițierea acestei legi care să stabilească un salariu minim garantat de 3.000 de lei brut au pornit de la necesitatea fidelizării forței de muncă și de la dorința de a-i determina pe românii plecați peste hotare să se întoarcă acasă, mai ales dacă vorbim despre mâna de lucru calificată.

În situația de față, prin omiterea intenționată sau din greșeală a unor angajați care să beneficieze de aceste măsuri, se pare că întreaga clasă politica dorește altceva”, a mai adăugat federația.

Context

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, 13 aprilie, proiectul de lege din pachetul de măsuri „Sprijin pentru România” care prevede majorarea salariului de bază minim brut în domeniul agricol și alimetar.

Concrect, salariul minim în agricultură și industria alimentară ar urma să fie de 3.000 lei brut, cu scutire la plata Contribuției de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) și a impozitului pe venit și reducere de la 25% la 21,25 % pentru asigurările sociale (pensii).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW