Thursday, March 28, 2024
Jurnalism corect


1 iunie, o nouă etapă a relaxării: Ce măsuri adoptate de Guvern intră în vigoare de marți

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 1 iunie 2021

Data de 1 iunie aduce noi măsuri de relaxare, pe fondul scăderii numărului de cazuri și decese provocate în contextul pandemiei de coronavirus. La evenimentele din spații deschise vor putea participa cel mult 1.000 de persoane, dacă au fost vaccinate împotriva COVID-19, testate negativ sau dacă au trecut prin boală. Evenimentele sportive vor putea fi reluate cu prezența spectatorilor, la o capacitate de 25%, în aceleași condiții menționate anterior. Restaurantele vor putea activa la o capacitate de 70% în interior. 

Potrivit Guvernului, următoarea etapă a relaxării va avea loc pe 1 iulie.

Evenimentele publice și private, reluate în anumite condiții

Potrivit Hotărârii nr. 32/2021 a CNSU, autoritățile vor permite reluarea evenimentelor în spații deschise, cu participarea a maximum 1.000 de persoane, în localitățile în care rata incidenței este mai mică sau egală cu 3.

În schimb, participarea la aceste activități în aer liber va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva COVID-19, care prezintă un test negativ RT-PCR făcut în ultimele 72 de ore, un test negativ antigen făcut în ultimele 24 de ore sau pentru persoanele care au trecut prin boală.

Pentru evenimentele în spații închise, va fi permisă participarea publicului la 70% din capacitate.

Evenimentele private vor putea fi reluate cu participarea a cel mult 70 de persoane în spații deschise sau cel mult 50 de persoane în spații închise, dacă incidența localității este mai mică sau egală cu 3/1.000 locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară.

Dacă organizatorul dovedește că toți participanții sunt vaccinați împotriva COVID-19, limita numărului de persoane poate fi mai mare.

Ce alte măsuri vor intra în vigoare

– Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 nu vor mai fi obligate să poarte masca de protecție la locul de muncă, în spațiile închise unde își desfășoară activitatea cel mult 5 persoane.

– Numărul persoanelor care nu aparțin aceleași familii și care pot circula în grupuri pietonale a crescut de la 6 la 8 persoane.

– Conferințele în spații închise vor putea fi organizate cu participarea unui număr de maximum 100 de persoane în interior, dacă incidența localității nu trece de 3 cazuri la mia de locuitori.

– Operatorii economici care gestionează locurile de joacă în spații închise își vor putea relua activitatea, la 50% din capacitate, cu condiția ca însoțitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva COVID-19, testării negative sau a trecerii prin boală.

– Participarea spectatorilor la evenimentele sportive din spații închise sau deschise va fi permisă la 25% din capacitate, dacă incidența localității e mai mică sau egală cu 3. De asemenea, participarea la aceste activități în aer liber va fi permisă pentru doar persoanele care sunt vaccinate împotriva COVID-19, care prezintă un test negativ RT-PCR făcut în ultimele 72 de ore, un test negativ antigen făcut în ultimele 24 de ore sau pentru persoanele care au trecut prin boala COVID-19.

– Sălile de sport/fitness vor putea activa la 70% din capacitate, dacă localitatea are o incidență mai mică sau egală cu 3, sau la 50% din capacitate, dacă localitatea are o incidență cuprinsă între 3 și 4.

– Piscinele din spații închise vor fi redeschise publicului, cu participarea la 70% din capacitate, dacă incidența cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 locuitori.

– Restaurantele care își desfășoară activitatea în spații închise vor putea fi ocupate la 70% din capacitate și vor putea fi deschise în intervalul 5-24, dacă incidența cazurilor este mai mică 3/1.000 de locuitori.

– Gradul de ocupare a spațiilor de cazare de pe litoral a fost crescut la 85%.

– Barurile, cluburile și discotecile vor putea fi deschise în intervalul 5-24, la 50% din capacitate, dacă incidența cazurilor e mai mică de 3/1.000 de locuitori, pentru persoanele vaccinate. În cazul sălilor de jocuri de noroc, acestea pot fi ocupate la 70% din capacitate.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW