Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


​Bebeluș ucrainean, vândut unei familii din România. Patru femei, trimise în judecată de procurorii de la Chișinău

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 3 februarie 2024

Patru femei din Republica Moldova au fost trimise în judecată de către procurorii de la Chişinău, fiind suspectate că făceau parte dintr-o reţea infracţională care a încercat să vândă un copil ucrainean născut la Chişinău. Printre suspecte se numără preşedinta unei fundaţii care susţine că se ocupă de drepturile copiilor, şefa unei maternităţi şi o femeie notar, dar și un cuplu din România care dorea să cumpere copilul, notează News.ro, citându-i pe anchetatorii din țara vecină.

Victima, o femeie însărcinată din Ucraina, a fost ademenită în Moldova sub pretextul nașterii într-un mediu sigur, în afara războiului. Sub presiunea grupului infracțional, ea a fost determinată să cedeze copilul în adopție unui cuplu român, semnând declarații falsificate privind paternitatea și acordul de adopție.

„Victima care în decembrie 2022 era însărcinată, a fost identificată în Ucraina de către femeia cu rol de co-autor al infracţiunii din acelaşi stat vecin (care circula în Moldova), de comun cu preşedinta de fundaţie din Moldova, care avea rolul de organizator al schemei. Aceasta a sosit în Moldova aproape de jumătatea lunii, pentru ca să dea curs invitaţiei acestora de facilitare a naşterii în afara războiului. Femeia însărcinată cu vârsta de 38 de ani este mama mai multor copii, în Ucraina, lăsaţi în grija apropiaţilor. Sosită în Moldova, aceasta a fost cazată într-un hotel din Chişinău, iar până la naşterea care a urmat în a doua jumătate a lunii decembrie, aceasta a fost supusă presiunii psihologice de către membrele grupului infracţional, ca să refuze creşterea copilei ce urma să o nască. Mai exact, potrivit declaraţiilor din dosar, acestea aplicau în privinţa victimei presiune psihologică, în sensul în care dacă nu ar fi acceptat darea spre «adopţie» a copilei pentru cuplul român (în schimbul unei sume de bani şi a unor bunuri), ar fi urmat să fie lipsită de drepturile părinteşti asupra copilei, în Ucraina.  Motivul invocat de aceştia era că aceasta ar avea prea puţine resurse financiare pentru întreţinerea tuturor copiilor”, informează Procuratura de la Chişinău într-un comunicat.

Folosindu-se de situația de război din Ucraina și de starea financiară dificilă a victimei, suspecții au convins-o să semneze acte legale, inclusiv certificatul de naștere, în care cumpărătorul român apărea ca tată biologic al copilului.

După naşterea fetiţei, suspecţii au profitat nu doar de starea de război din Ucraina şide  situaţia financiară dificilă a victimei, dar şi de faptul că nu cunoaşte limba română.

„Prin urmare, aceştia au determinat-o să semneze atât declaraţia privind stabilirea paternităţii, cât şi declaraţia prin care cumpărătorul român urma să devină tatăl legal al copilei. Ca rezultat, în certificatul de naştere al nou-născutei figura numele de familie al cumpărătorului, ca fiică biologică a lui, ceea ce i-ar fi permis să părăsească Moldova împreună. În schimb, preşedinta fundaţiei i-ar fi promis notarei unele beneficii. La acea etapă, au intervenit ofiţerii CCTP, care au curmat acţiunile ilegale de scoatere a copilei din Moldova, după sesizarea centrului de plasament în care victima era adăpostită. Ulterior, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) în privinţa membrilor grupului infracţional a fost aplicat un set de măsuri non-privative de libertate, astfel încât persoanele să nu împiedice desfăşurarea investigaţiilor”, se mai arată în comunicatul de presă citat.

Cei doi cumpărători din România urmează să fie investigaţi în România, în urma unei sesizări a autorităţilor moldovene.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW