Ziua Universală a Iei, recunoscută prin lege, la inițiativa unei absolvente de Drept din România
Astăzi, 24 iunie, pe șase continente, în peste 50 de ţări, ia românească este purtată, celebrată și admirată, iar in România sunt „Sânzienele” sau „Drăgaica”, singura sărbătoare păgână admisă în calendarul creştin-ortodox care consemnează în aceeaşi zi şi pe Sfântul Ioan cel Nou şi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Puțini români cunosc, însă, că Ziua Iei a ajuns să fie recunoascută mondial datorită inițiativei unei absolvente de Drept, Monica Boța -Moisin, în prezent avocat specializat în proprietate culturală și expresii culturale.
În 2013, Monica Boța-Moisin, pe atunci, proaspăt absolventă de Drept, înființa comunitatea online „ La Blouse Roumaine”. Ulterior, în 2022 a devenit, oficial, Ziua Iei. Tot în anul 2022, pe 1 decembrie, în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, a fost adoptată decizia privind înscrierea elementului „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.
Ia, de la port popular, la lege
Dosarul a fost o inițiativă a Ministerului Culturii din România și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.
„Ce urmărim este egalitatea juridică și ca să ajungem acolo trebuie să ne înțelegem că și egali, că și parteneri într-un schimb de cunoaștere. Artizanul nu e subordonat designerului, nu e mai jos decât designerul”, spunea Monica Boța Moisin, în cadrul unui interviu pentru g4media.ro.
Sâmbătă, 24 iunie, în toată țara, sunt organizate mai multe evenimente prin care ia este etalată, promovată ca simbol al culturii românești.
Sursă foto: Facebook „Ia românească”
Comentarii