Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Zelenski cere ca Rusiei să-i fie retras dreptul de veto la ONU

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 22 septembrie 2022 Etichete: , ,

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a respins mișcările rusești de escaladare a războiului, afirmând că forțele țării sale vor continua contraofensiva, fără a da Rusiei spațiu de manevră pentru a se mobiliza și a avansa pe teritoriul ucrainean.

„Putem readuce steagul ucrainean pe întregul nostru teritoriu. Putem face acest lucru cu forța armelor, dar avem nevoie de timp”, a declarat Zelenski într-un discurs virtual susținut miercuri seara la Adunarea Generală a ONU.

„Rusia vrea să petreacă iarna pe teritoriul ocupat al Ucrainei… Vrea să pregătească fortificații pe teritoriul ocupat și să efectueze mobilizarea militară la ea acasă”.

Zelenskiy a prezentat „cinci condiții nenegociabile pentru pace”. Printre acestea se numără pedepsirea agresiunii rusești, restabilirea securității și integrității teritoriale a Ucrainei și garanții de securitate.

„A fost comisă o crimă împotriva Ucrainei și cerem o pedeapsă corectă”, punctat liderul de la Kiev.

„Ar trebui creat un tribunal special pentru a pedepsi Rusia pentru agresiunea împotriva statului nostru… Rusia ar trebui să plătească pentru acest război cu bunurile sale”, a mai spus președintele ucrainean, îndemnând ONU să „retragă dreptul de veto” al Rusiei în calitate de membru al Consiliului de Securitate.

Zelenski le-a reamintit liderilor mondiali despre gropile comune care sunt în curs de exhumare în orașul Izium, recent eliberat, în timp ce Adunarea Generală s-a reunit, spunând că printre cadavre se află un bărbat strangulat cu o frânghie și un altul care a fost castrat înainte de crimă. Președintele ucrainean a spus că nu este prima dată când sunt observate astfel de atrocități.

Foto: Președinția Ucrainei/ president.gov.ua

Comentarii