Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Reacția Moscovei la declarația lui Cameron despre armele britanice pentru Ucraina: Zaharova amenință cu un răspuns nuclear

By Florea Eva , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 4 mai 2024 Etichete: ,

Kremlinul consideră că declarația ministrului britanic de externe, David Cameron, despre posibilitatea ca Ucraina să folosească armele britanice împotriva unor ținte în Rusia reprezintă o escaladare directă și periculoasă a tensiunilor din jurul conflictului din Ucraina.

Potrivit News.ro, Cameron a promis joi un ajutor militar anual de 3 miliarde de lire sterline pentru Ucraina atât timp cât va fi nevoie, și a adăugat că Londra nu are obiecții cu privire la utilizarea armelor sale în interiorul Rusiei.

Comentariile lui Cameron plasează Marea Britanie într-o poziție mai fermă față de Rusia – cel puțin public – decât Statele Unite, care stipulează că orice armament furnizat Ucrainei ar trebui folosit doar în interiorul granițelor recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei și nu împotriva unor ținte în Rusia.

Ucraina susține că utilizează propriile drone și alte arme pentru a ataca ținte în interiorul Rusiei, cum ar fi rafinăriile de petrol sau infrastructura feroviară.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avertizat vineri că Rusia va reacționa dacă Ucraina va ataca teritoriul rus cu arme furnizate de Marea Britanie.

„Aici vedem o tendință foarte periculoasă de escaladare a tensiunii în declarațiile oficiale. Acesta este un motiv de îngrijorare pentru noi. Este pentru prima dată când un politician occidental recunoaște cu atâta franchețe ceea ce de mult timp este un secret bine-cunoscut pentru majoritatea țărilor lumii: că Occidentul duce un război ascuns împotriva Rusiei prin mâinile ucrainenilor”, a comentat Zaharova.

Zaharova a subliniat că declarațiile iresponsabile despre folosirea armelor pot avea consecințe grave, mai ales în contextul țărilor cu arsenal nuclear.

„Cât de iresponsabil şi de insensibil trebuie să fii pentru a nu-ţi da seama la ce duc astfel de declaraţii, mai ales în ceea ce priveşte ţările cu arme nucleare? Noi răspundem întotdeauna, dar cum poţi să nu te gândeşti la sentimentele supuşilor britanici şi ale cetăţenilor UE?”, s-a întrebat Zaharova.

 

Foto: Tass.com

 

Comentarii