Monday, July 8, 2024
Jurnalism corect


Xi Jinping dorește o colaborare cu Egiptul pentru stabilitatea Orientului Mijlociu

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 19 octombrie 2023 Etichete: , , , ,

Preşedintele chinez Xi Jinping a anunțat joi, 19 octombrie, într-o întâlnire la Beijing cu premierul egiptean Mostafa al-Madbouly, că statul chinez dorește „să aducă mai multă stabilitate” Orientului Mijlociu, în contextul războiului dintre Israel și Hamas, potrivit presei oficiale chineze, relatează AFP.

Egiptul, situat în apropierea Fâșiei Gaza, sub controlul mișcării islamiste palestiniene Hamas, are o lungă tradiție de mediator între Israel și Hamas și a fost prima țară arabă care a încheiat un acord de pace cu Israel în 1979.

China menține relații cordiale cu Israelul, dar, de-a lungul timpului, a susținut cauza palestiniană, recunoscând Palestina ca stat independent și pledând pentru o soluție cu două state în conflictul israeliano-palestinian.

„China este dispusă să-şi consolideze cooperarea cu Egiptul în diverse domenii (…) şi să acţioneze împreună pentru a aduce mai multă certitudine şi stabilitate în regiune şi în lume. Prioritatea absolută este încetarea focului şi să se pună capăt cât mai rapid posibil războiului, pentru a se evita o extindere a conflictului sau o scăpare de sub orice control şi a nu se provoca o criză umanitară. Soluţia fundamentală în rezolvarea conflictului pe termen lung între palestinieni şi israelieni este să se pună în aplicare soluţia cu două state, să se înfiinţeze un stat palestinian şi să se ajungă la o coexistenţă paşnică între palestinieni şi israelieni” , i-a spus Xi Jinping ministrului, potrivit televiziunii publice chineze CCTV.

Președintele chinez a caracterizat relația dintre China și Egipt drept una de „prietenie strânsă” și „parteneriat solid”, bazată pe încredere reciprocă și obiective comune. El a subliniat că cele două țări colaborează pentru a promova dezvoltarea și prosperitatea comună. China a exprimat disponibilitatea de a lucra împreună cu Egipt pentru a „sprijini principiile de echitate și justiție internațională și pentru a apăra interesele comune ale țărilor aflate în dezvoltare”.

Egiptul urmează să devină în mod oficial, începând din 2024, membră a Grupului economiilor emergente BRICS.

„China felicită Egiptul pentru aderarea la mecanismul de cooperare al BRICS şi este sigură că acest lucru va da un nou impuls cooperării BRICS”, i-a spus Xi Jinping lui Mostafa al-Madbouly, potrivit CCTV.

Preşedinţii american Joe Biden şi egiptean Abdel Fattah el-Sisi au anunţat că ajutorul umanitar aşteptat de către palestinieni în Fâşia Gaza va începe să sosească din Egipt prin punctul de trecrea frontierei de la Rafah.

FOTO:Twitter

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW