Wednesday, January 26, 2022
Jurnalism corect


VIDEO Protest al elevilor, la Ministerul Educației: Vrem bursele înapoi!

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 6 ianuarie 2022

Reprezentanții elevilor au protestat joi, 6 ianuarie, în fața Ministerului Educației, față de modificarea pragului pentru bursa de merit, de la 8.50 la 9.50. 

Elevii au avut la ei pancarte și au scandat „Vrem bursele înapoi!”, „Elevii vor bursele!”, „Minciunile se plătesc, elevii ies la protest”, „Ministerul să ne vadă, facem orele în stradă!”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi, că asociațiile de elevi au acuzat degeaba ministerul pe care îl conduce, invocând „elemente care nu au legătură cu realitatea”, precum că fundul burselor scade. De altfel, aceleași precizări le-a adus Sorin Cîmpeanu și miercuri. În schimb, ministrul a punctat astăzi că Ministerul Educației trebuie să-și îndrepte atenția și spre alți elevi, făcând referire la cei care se află în situații sociale.

„M-aș bucura ca elevii să fie interesați și de colegii lor care se află în situații speciale care necesită burse sociale, care necesită sprijin mai mult decât alți elevi. S-au dovedit a fi interesați doar de criteriile de performanță, de bursa de merit în special. Brusa de merit, pe noile reguli cu plafonul stabilit de media 9,50, o primește un elev din patru.

Deci, un sfert din numărul total de elevi din România vor primi burse de merit, pe baza rezultatelor obținute la învățătură. Unul din patru, repet. Cred că sunt suficient de mulți elevi care primesc burse de merit. Trebuie să ne concentrăm atenția și spre alți elevi”, a declarat Cîmpeanu, joi dimineața, între altele.

Context

Pragul mediei pentru bursa de merit a fost modificat, de la 8,50, cum era inițial, la 9,50, potrivit unui ordin de ministru publicat marți seara, 4 ianuarie, în Monitorul Oficial. Elevii au criticat modificarea și au acuzat un „masacru al burselor școlare”.

Ordinul a fost semnat în 22 decembrie 2021, măsurile fiind de altfel anunțate de ministrul Educației încă din 6 octombrie 2021.

Așadar, art. 8 stabilește ce elevi pot primi burse de merit.

„Art. 8. — (1) Bursele de merit se acordă elevilor care au rezultate deosebite la învățătură și se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare:
a) au obținut media generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate/semestru în anul școlar anterior, cu excepția clasei a V-a și a clasei a IX-a;
b) au obținut media generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate în primul semestru al anului școlar, pentru elevii din clasa a V-a;
c) au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 9,50, pentru elevii din clasa a IX-a, pentru cei care vor beneficia de bursă de merit în semestrul I, respectiv au obținut media de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate în semestrul I, pentru cei care vor beneficia de bursă de merit în semestrul al II-lea;
d) au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor școlare naționale organizate de ME;
e) au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de ME”.

Citește integral Ordinul de ministru publicat în Monitorul Oficial 

Iată și precizările de miercuri ale ministrului Sorin Cîmpeanu față de nemulțumirile asociațiilor de elevi:

Foto: Asociația Elevilor din Constanța / Facebook

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *