Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


VIDEO Imagini spectaculoase cu noul pod peste Dunăre de la Brăilă / Va fi inaugurat „Golden Gate-ul” în 2022?

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 7 iulie 2022

Lucrările la noul pod suspendat peste Dunăre de la Brăila, supranumit și „Golden Gate”, au intrat în linie dreaptă. Constructorul, asocierea dintre WeBuild (fosta Astaldi) și IHI, a amplasat toate cele 86 de segmente ale tablierului metalic, iar din această săptămâna a început și sudura definitivă a acestora, potrivit Asociației Pro Infrastructură. 

În general critici cu proiectele și destul de sceptici în ceea ce privește marile proiecte de infrastructură, reprezentanții API și-au exprimat optimismul în legătură cu deschiderea noului pod suspendat până la finele acestui an, nu însă a tuturor drumurilor de legătură prevăzute în contract.

„Antreprenorii au început luni sudura definitivă a segmentelor, prin care se va da și geometria finală a tablierului, și au nevoie de cel puțin o lună de zile ca să o termine. Vor suda doar noaptea pentru că în această perioadă temperaturile ridicate dilată metalul peste toleranțe. Apoi urmează aplicarea hidroizolației și în sfârșit asfaltul. Desigur, testele dinamice vor încheia balul, sperăm noi până în decembrie. Este încă mult de muncă, atât la pod dar și pe drumurile de legătură. Așa cum am spus în repetate rânduri, doar conexiunile cu DN22B Galați-Brăila (poate, poate până în DJ221B/Calea Galați) pe malul brăilean, respectiv cu DN22 lângă Smârdan pe cel tulcean pot fi gata în decembrie”, au explicat reprezentanții API.

În același timp, aceștia au ținut să critice conducerea CNAIR pentru faptul că nu le-a fost permis accesul pe șantier în zilele lucrătoare.

„Până atunci, CNAIR râde de noi și ne dă acces pe șantier duminica, zi de odihnă pentru muncitori și angajații CNAIR, noi cerând acces vineri, 1 iulie, nu pe 3. Nicio problemă, drona zboară și fără acceptul oficialilor. Nu ne supărăm, apreciem inventivitatea refuzului, de facto, și o luăm ca pe o nouă confirmare a faptului că suntem deranjanți și ne facem bine treaba asumată de a pune presiune pe autorități”, au arătat reprezentanții API.

Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila

Podul suspendat va avea o lungime totală de de 1.974,3 metri, o deschidere centrală de 1.120 metri și două deschideri laterale de 489,65 si 364,65 metri. Gabaritul pe verticală al podului va fi de 38 metri de la nivelul de inundații maxim, îndeplinind astfel criteriile de navigație pe Dunăre.

Sistemul de suspendare cuprinde un cablu principal şi tiranţi verticali de legatură între tablier şi cablul principal, iar blocurile de ancorare sunt integrate în teren şi sunt localizate în afara digurilor Dunării.  

Laţimea totală a podului suspendat de la Brăila va fi de 31,7 metri. Calea pe pod va avea 22 metri şi va fi alcatuită din patru benzi de circulaţie de câte 3,5 metri laţime fiecare, patru benzi de încadrare de câte 0,5 metri laţime, două acostamente de 1,5 m lăţime şi o zonă mediană cu lăţimea de 3 metri La acestea se adaugă, de o parte şi de alta, două benzi adiţionale pentru trafic pietonal, biciclete şi întreţinere, trotuarele având laţimi de câte 2,8 m fiecare.

Date contract:

Constructor: Asocierea Astaldi – IHI Infrastructure System

Valoarea contractului: 1,995 miliarde de lei fără TVA

Sursa de finanțare: Fonduri europene (POIM) și cofinanțare cu bugetul de stat

Durata: 12 luni proiectare și 36 de luni execuție

Garanție: 10 ani

Data emiterii ordinului pentru proiectare: 2 martie 2018

Data emiterii ordinului pentru execuție: 21 decembrie 2018

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *