Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


VIDEO Banca centrală a Rusiei a mărit dobânda-cheie de la 9,5% la 20% / Rușii au format cozi uriașe la bancomate

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 28 februarie 2022

Banca centrală a Rusiei a majorat luni, 28 februarie, rata dobânzii cheie la 20%, de la 9,5%, în timp ce țara este lovită de sancțiuni din cauza invaziei în Ucraina. Rușii au așteptat la cozi uriașe în fața bancomatelor, pentru a retrage numerar.

Banca Rusiei a interzis, de asemenea, brokerilor să vândă titluri de valoare de către străini începând de luni, în încercarea de a proteja activele națiunii de sancțiunile occidentale. De menționat este că însăși Banca centrală a Rusiei este vizată de sancțiuni.

În dimineața zilei de luni, autoritatea de reglementare a anunțat o înghețare temporară a vânzărilor la Bursa de la Moscova, fără a preciza la ce titluri se aplică interdicția, notează The Straits Times.

Se așteaptă ca măsurile de blocare a unor bănci rusești din sistemul global de plăți Swift și de înghețare a rezervelor Băncii Rusiei să dea o lovitură economică devastatoare Moscovei. Luni, 28 februarie, rubla s-a prăbușit cu aproape 30%, atingând un minim istoric față de dolarul american.

Mai multe subsidiare europene ale Sberbank Rusia, deținută majoritar de guvernul rus, sunt în faliment sau sunt susceptibile de a intra în faliment, din cauza costului reputațional al războiului din Ucraina, a precizat luni Banca Centrală Europeană, supraveghetorul creditorilor.

Duminică, rușii au așteptat la cozi lungi în fața bancomatelor, îngrijorați de faptul că nu le vor mai funcționa cardurile bancare sau că băncile vor limita retragerile de numerar.

„De joi (ziua invaziei – n.red.), toată lumea a alergat de la un bancomat la altul pentru a retrage numerar. Unii sunt norocoși, alții nu prea”, a declarat Piotr, un locuitor din Sankt Petersburg, care a refuzat să își dea numele de familie.

În timp ce decizia privind excluderea din Swift va împiedica băncile rusești să comunice cu cele internaționale, analiștii spun că limitarea utilizării a peste 630 de miliarde de dolari SUA (852 de miliarde de dolari SUA) în rezervele internaționale s-ar putea dovedi și mai costisitoare pentru Rusia.

Unii au avertizat asupra unor pagube economice catastrofale acum că Occidentul a anunțat că îngheață rezervele băncii centrale.

Serghei Aleksashenko, fost vicepreședinte al băncii centrale ruse, care în prezent locuiește în Statele Unite, a declarat că fondul național de rezervă al Rusiei ar dispărea efectiv.

„(Președintele Vladimir) Putin și (fostul ministru de finanțe Alexei) Kudrin au construit-o timp de ani de zile (rezerva -n.red.), gândindu-se la un război major. Războiul a venit și nu mai sunt bani”, a declarat Aleksashenko.

Foto: Captură YouTube/ Heshmat Alavi

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com