Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Victor Ponta a fost achitat în dosarul „Turceni – Rovinari” / Ponta: Îmi doresc ca asemenea abuzuri să nu se mai repete niciodată

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 28 decembrie 2023

Fostul prim-ministru al României, Victor Ponta, a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în dosarul „Turceni – Rovinari”. Au mai fost achitați și fostul ministru al Transporturulor, Dan Șova, fostul director general al Complexul Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel și foștii directori ai termocentralelor Rovinari și Turceni. Decizia definitivă vine după 10 ani de judecată. 

„Înlătură dispoziţiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală şi menţine achitarea inculpatului Ponta Victor-Viorel, în temeiul art. 396 alin. (5) din Codul de procedură penală raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din Codul de procedură penală pentru complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală prevăzută de art. 26 Cod penal (1969) raportat la art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 41 alin. (2) Cod penal (1969) (Titlul V din rechizitoriu)”,  se arată în minuta deciziei ÎCCJ, publicată joi, 28 decembrie.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) i-a trimis în judecată pe cei doi politicieni și pe trei directori din Complexul Energetic Oltenia în 2014, acuzându-i de spălare de bani, fals în înscrisuri, abuz în serviciu și evaziunea fiscală, în dosarul, numit de presă „Turceni-Rovinari”. Faptele de corupție de care erau acuzați aveau legătură cu încheierea unor contracte de consultanţă cu termocentrale Turceni și Rovinari.

Procurorii l-au acuzat pe Victor Ponta că, în perioada 2007 – 2008, prin cabinetul său de avocat, a obţinut de la Societatea Civilă de Avocaţi „Şova şi Asociaţii” aproape 200.000 de lei pentru activităţi care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate.

Prejudiciul total calculat era de aproape 9 milioane de euro.

Ponta: Îmi doresc ca asemenea abuzuri să nu se mai repete niciodată

„După 8 ani de proces – 8 judecatori de la ICCJ au restabilit adevarul! Azi, Înalta Curte de Casație si Justiție a pronunțat decizia finala in faimosul dosar “Ponta – Șova” (dosarul care a dus, în 2015, la demisia mea din funcția de Președinte al PSD și, ulterior, din funcția de Prim Ministru): ACHITARE pentru toti cei 5 pentru că “nu exista fapte care să constituie infracțiuni”, a scris Ponta într-o postare pe Facebook.

„Am fost tot timpul nevinovat și dosarul penal a avut, de la început, scopul de mă îndepărta din funcție. Mă bucur că am avut încredere in Justiție; le cer iertare celorlalți 4 inculpați (toti achitați) care au fost “victime colaterale”; imi pare rău pentru suferința familiei si a prietenilor mei din aceasta perioadă. Îmi doresc ca asemenea abuzuri sa nu se mai repete niciodată in Țara noastră”, a adăugat fostul premier.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW