Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Vicepreședintele CSM, Daniel Horodniceanu, cercetat disciplinar după incidentul cu Poliția Rutieră

By Dragomir Georgiana , in Justitie , at 14 iunie 2023 Etichete: , , ,

Procurorul Daniel Horodniceanu, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și fost șef al DIICOT, este cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară, după ce în luna mai a fost oprit în trafic de poliţiştii ieşeni, moment în care i-a întrebat dacă ştiu cine este şi a susținut   că va lua legătura cu şeful Poliției Iași. 

Ulterior, Horodniceanu a declarat că s-a „lăsat” provocat de polițiștii care l-au oprit în trafic și pe fondul unor probleme personale a avut reacția descrisă mai jos.

Nu văd cum aţi putea să aveţi tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de crimă organizată. (…) Eu sunt în măsură să fac orice, din cauza mea aveti un 15% la salariu, în favoarea dvs, eu am vorbit cu ministrul Oprea în 2016 şi dvs aţi luat 15%”, a susținut Horodniceanu, în momentul în care oamenii legii l-au legitimat și i-au adus la cunoștiință greșelile pe care le-a făcut.

De asemenea, Poliția Română a desfășurat o anchetă cu privire la comportamentul agenților de la Rutieră. Nu s-a dispus nicio măsură împotriva lor, însă, s-a constatat că filmarea a fost realizată cu telefonul mobil, nu cu obiectivul de serviciu, „o marjă” de protecție în cazul în care cei opriți în trafic ar fi contestat vreo sancțiune

Cercetarea diciplinară, în curs

Cercetarea disciplinară este o etapă confidenţială şi obligatorie a procedurii disciplinare, în cadrul căreia se stabilesc faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, precum şi orice alte date concludente din care să se poată aprecia asupra existenţei sau inexistenţei vinovăţiei magistratului cercetat disciplinar.
La finalizarea cercetării disciplinare, in funcție de rezultatul verificărilor, inspectorii judiciari pot dispune fie admiterea sesizării, prin exercitarea acţiunii disciplinare si sesizarea Secţiei pentru procurori in materie disciplinara a CSM, fie respingerea sesizării in cazul in care se constata ca nu sunt îndeplinite condiţiile pentru exercitarea acţiunii disciplinare”, a transmis Inspecția Judiciară.

CITEȘTE ȘI: IPJ anunță că imaginile cu vicepreședintele CSM, Daniel Horodniceanu, nu au fost realizate cu body-camul aparținând unității

Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii