Monday, July 22, 2024
Jurnalism corect


Vasile Dîncu, despre proiectul achiziției de corvete: Sunt convins că vom găsi o soluție rapidă

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 27 ianuarie 2022

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a declarat joi, 27 ianuarie, că, în contextul tensiunilor din Estul Europei și a întâlnirii cu ministrul francez al Forțelor Armate, este convins că va fi găsită o soluție rapidă pentru finalizarea achiziției de corvete multifuncționale.

Vasile Dîncu s-a întâlnit, joi, cu ministrul francez al Forțelor Armate, Florence Parly, ocazie cu care cei doi oficiali au ținut declarații comune de presă.

Doresc să subliniez determinarea părții române de continuare a eforturilor pentru a promova relații bilaterale puternice, a consolida dialogul politic și a dezvolta dimensiunea de cooperare practică în beneficiul ambelor părți”, a declarat Vasile Dîncu, la finalul întâlnirii cu ministrul francez al Apărării.

Ministrul român al Apărării a precizat, ulterior, că a discutat cu Florence Parly despre proiectele de înzestrare ale Armatei, în special cel legat de achiziția de corvete multifuncționale.

Sunt convins că vom reuși să depășim un proiect pe care acum îl avem la final și mai avem câteva clauze, sunt convins că vom găsi o soluție rapidă pentru ca acest proiect al achiziției de corvete să meargă mai departe. Dialogul va fi și aici întărit și important pentru a găsi o soluție rapidă, având în vedere și contextul urgenței geostrategice, urgenței de înzestrare, cât și a nevoii de a continua parteneriatul nostru la un nivel cât mai înalt”, a spus Dîncu.

Oficialul francez a menționat că situația de securitate la nivel regional este îngrijorătoare și a subliniat că Franța va fi alături de aliații din Estul Europei.

Franța și industria sa sunt angajate să ajute forțele armate române să intre într-o nouă etapa a modernizării lor, în special în dosarul corvetelor. Cooperarea operațională e puternică, avem o istorie bogată și lungă de relații comune”, a spus Florence Parly, citată de Hotnews.

Florence Parly se află într-o vizită oficială în România, ocazie cu care se va întâlni, joi, cu premierul Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis.

Finalizată în anul 2019, prin declararea Asocierii formate din Naval Group din Franța și S.C. Șantierul Naval Constanța S.A. din România drept operator economic câștigător, procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale este încă neîncheiată.

Constructorul francez Naval Group refuză să semneze înțelegerea cu statul român, deși Ministerul Apărării Naționale a întocmit întreaga documentație. Partea franceză ar fi invocat ”anumite probleme interne”, iar contractul este încă nesemnat, după cum arăta Gândul la finalul anului 2021.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *