Friday, August 19, 2022
Jurnalism corect


Varujan Vosganian: Am primit de la ANI o scrisoare care m-a șocat. Mă declară vinovat de dobândirea unei averi în mod fraudulos!

By Daniela Eremia , in Politic Stirile zilei , at 9 ianuarie 2020 Etichete: , , , ,

Deputatul ALDE, Varujan Vosganian, a făcut publică o scrisoare primită de la Agenția Națională de Integritate, în care este anunțat, după cinci ani de la clasarea unui dosar în care a fost implicat, că i s-a verificat averea. Vosganian susține că ANI nu i-a cerut punctul de vedere în tot acest timp, iar verificarea averii sale este un abuz.

Nu aș fi evocat această perioadă extrem de neplăcută pentru mine și pe care nepăsarea, calomniile ori reaua credință mi-au făcut-o și mai greu de îndurat, dacă nu aș fi primit ieri o scrisoare recomandată din partea ANI, în care am regăsit dovada tonului incriminator și ignorarea oricărei prezumții de nevinovăție tipice acelor vremuri.
În data de 12 februarie 2015, Senatul a respins o solicitare netemeinică și ilegală a DIICOT de demarare a cercetării penale în ce mă privește. Motivele insistenței Ministerului Public, care mai făcuse o astfel de tentativă în septembrie 2013, respinsă și atunci în cvasiunanimitate de Senat, sunt, în contextul situației de atunci, de natură politică. Văzând că, prin votul cu o largă majoritate ale senatorilor, le scap printre degete, instituțiile de forță au intrat în panică”, a scris Varujan Vosganian, pe pagina sa de Facebook.

Deputatul ALDE precizează că ANI îl declară vinovat de dobândirea unei averi în mod fraudulos în data de 16 februarie 2015. Vosganian susține că nu a achiziționat nimic în aceea perioadă.

Scrisoarea pe care am primit-o ieri de la ANI este o mărturie tulburătoare a acestei agresiuni de neimaginat într-un stat democratic. Aflu din această scrisoare că în data de 16 februarie 2015, deci imediat după votul din Senat, citez: „Agenția Națională de Integritate s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că Varujan Vosganian a acumulat împreună cu familia o avere ce depășește veniturile realizate”. Formularea, în sine, este revoltătoare. ANI nu procedează la o evaluare a declarațiilor mele, nu, pur și simplu, ANI mă declară vinovat de dobândirea unei averi în mod fraudulos! Adică se antepronunță, ignorând cea mai elementară prezumție de nevinovăție. De ce a pornit ANI această anchetă, dacă nu la ordin? În perioada cercetată nu achiziționasem nici măcar un aragaz, îmi depusesem declarațiile timp și viața mea era cu totul lipsită de ceea ce se numește ostentație și lux”, potrivit sursei citate.

Varujan Vosganian susține că în scrisoarea de la ANI este trecut și faptul că nu i s-a solicitat punctul de vere în această situație.

Poate doriți să știți și care au fost declarațiile mele, ca persoană cercetată. Scrisoarea lămurește și acest aspect, citez: „persoanei evaluate nu i s-a solicitat un punct de vedere”.
Scrisoarea pe care am primit-o ieri dovedește, prin conținutul ei, că, între timp, ANI a intrat pe un făgaș de legalitate. Întrebarea, însă, privind ce s-a întâmplat cu noi în ultimii cincisprezece ani, din perspectiva respectării drepturilor omului, rămâne valabilă, iar speța de față este una dintre mărturiile de o întristătoare elocvență”, se arată în postarea de pe Facebook.

 

 

Sursă foto: Facebook

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com