Friday, May 17, 2024
Jurnalism corect


USR, împotriva propunerii Guvernului de alegere a președinților de consilii județene de către consilierii județeni: PNL oferă o mână de ajutor PSD

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 27 ianuarie 2020 Etichete: , , , ,

Liberalii au inițiat un proiect de ordonanță care modifică legea de alegere a autorităţilor publice locale. Uniunea Salvați România este împotriva propunerii PNL de alegere a președinților de consilii județene de către consilierii județeni.

Potrivit proiectului de ordonanță, preşedinţii de consilii judeţene ar urma să fie aleşi de consilierii judeţeni și nu prin vot direct de către cetăţeni, așa cum era prevăzut până acum.

Inițiativa PNL este împotriva oricărori principii ale democrației extinse la nivel local, căci deschide posibilitatea ca un partid care a luat 20% din voturi să dea președintele consiliului județean. Aceasta inițiativă scoate din joc, practic, cetățeanul și votul lui, delegitimizând în același timp funcția de președinte al consiliului județean, ca reprezentant ales al comunității”, declară senatorul USR Vlad Alexandrescu.

În opinia celor de la USR, „președintele consiliului județean ar trebui ales de către cetățeni, în două tururi de scrutin, tocmai pentru a crește legitimitatea funcției și a persoanei care o ocupă”.

Partidul condus de Dan Barna a luat decizia să depună un amendament la proiectul de lege pentru care Guvernul Orban își va asuma răspunderea în Parlament.

„Prin această măsură, PNL oferă o mână de ajutor PSD, care poate astfel să-și păstreze unii baroni locali în funcții, prin negocieri la nivel de consilieri, chiar dacă partidul a obținut un număr mic de voturi, dar suficient pentru a asigura o majoritate negociată în consiliul județean. (…)Este suspect felul în care PNL dorește, pe de o parte, să-și asume răspunderea pe modificarea legilor alegerilor locale, iar pe de altă parte, să promoveze măsura alegerii președinților de consilii județene de către consilierii județeni, prin OUG.”, transmite USR, printr-un comunicat de presă.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *