Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


UPDATE Lamberts – grupul Verzilor din PE: România merită mai mult/ Dragoș Tudorache – grupul RENEW, discurs critic după ce Viorica Dăncilă a prezentat bilanțul președinției României la Consiliul UE

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 16 iulie 2019 Etichete: , , ,

UPDATE: Lamberts: România merită mai mult. Guvernul PSD nu este la înălțimea Europei

Copreşedintele grupului Verzilor din Parlamentul European, Philippe Lamberts, a lansat un atac la adresa guvernului PSD, susținând că nu se ridică la înălțimea Europei. El a mai spus că „România merită ceva mai bun”.

„Sincer, spectacolul pe care ni-l dă guvernul dumneavoastră nu este la înălţimea Europei şi nici la înălţimea României. România merită ceva mai bun”, i-a transmis Philippe Lamberts Vioricăi Dăncilă, în plenul Parlamentului European.

El a mai menționat că Guvernul Dăncilă pare obsedat de a controla justiția, pentru a evita ca politicienii să fie condamnați pentru corupție.

„E un Guvern care pare să fie obsedat de ideea că justiţia trebuie controlată, pentru a evita ca politicieni să fie condamnaţi pentru corupţie şi să nu mai poată fi eligibili. Mi se pare că toată energie partidului de guvernare e înghiţită de acest subiect. Constat că rapoartele întocmite de către Consiliuul Europei, de Comisia de la Vneeţia dar şi de către GRECO, toate aceste rapoarte nu sunt urmate de fapte concrete”, a afirmat Lamberts.

Viorica Dăncilă i-a răspuns lui Philippe Lamberts:

„Domnul Lamberts, îmi pare rău că a plecat, pe partea logistică mi-a plăcut, jos pălăria. Eu cred că România merită acest lucru. Pentru noi toate dosarele au fost importante, iar legat de GRECO, analizăm fiecare punct, dar cred că trebuie să se uite şi la Belgia, ţara din care face parte. Sunt 15 recomandări, din care a implementat doar una. Trebuie să nu intervenim noi, ci magistraţii dacă intr-adevăr vrem o independenţă a justiţiei trebuie ca magistraţii să găsească consensul, nu să îl implementăm noi”, a susţinut Viorica Dăncilă, în plenul Parlamentului European.

În timpul intervenției Vioricăi Dăncilă, Lamberts a părăsit sala plenară.

Dragoș Tudorache: Este nevoie de deblocarea cât mai rapidă a numirii procurorului șef european

Dragoș Tudorache, europarlamentar român din partea USR – PLUS și membru in grupul RENEW, a avut un discurs critic la adresa bilanțului prezentat de Viorica Dăncilă.

El i-a reproșat acesteia că, în timpul celor șase luni de mandat, nu s-a ocupat de dosarul Schengen, nu a dat atenție unor probleme care macină Europa, cum ar fi migrația, politicile la frontiere, dar și politicile privind cadrul financiar multianual.

Dragoș Tudorache a făcut apel la președinția finlandeză să deblocheze negocierile pentru numirea procurorului șef european.

„România a dovedit că este mult mai mult decât politicienii care o reprezintă. România înseamnă, în primul rând, cetățenii care au stat la cozi pentru a vota pentru o Românie Europeană. Cu siguranță, ei meritau mult mai mult de la această oportunitate care vine o data la 14 ani. După această președinție Consiliul rămâne dator în planul politic cu mai multe dosare sensibile și foarte importante cu care nu a reușit să avanseze în ultimile luni. În primul rând, este nevoie de deblocarea discuțiilor privind cadrul financiar multianual. Nu este acceptabil să repretăm greșeala de la cadrul financiar precedent când adoptarea întârziată a dus la amânarea contractelor naționale de parteneriat și au afectat beneficiarii finali. Avem nevoie să asigurăm resurse suficiente pentru poltica agricolă, și pentru o politică de coliziune care să asigure convergența reală între E și V continentului. Avem nevoie de mai multă Europă în străinătate și educație, atât în ceea ce privește alocarea de fonduri cât și alocarea de standarde minime de calitate la nivel european. În al doilea rând, este nevoie de deblocarea cât mai rapidă a numirii procurorului șef european. În al treilea rând, avem nevoie să avansăm pe dosare legate de migrație și gestiunea frontierelor”, a spus Dragoș Tudorache în plenul Parlamentului European.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Premierul Viorica Dăncilă a lăsat deoparte, pentru o zi, tensiunile din partid și din coaliție și s-a dus, marți, la Strasbourg, unde a prezentat bilanțul celor șase luni de președenție a României la Consiliul U.E.

”Doresc să vă felicit și vă doresc mult succes în exercitarea mandatului. A fost important să arătăm că instituțiile europene lucrează pentru cetățeni și mai ales că produc rezultate. care îmbunătățesc viața acestora și oferă perspective pentru viitor. Am satisfacția de a afirma că România a reușit acest lucru. Am preluat și asumat această responsabilitate ca pe o misiune în slujba cetățenilor și a unității europene. Am considerat necesar ca toate acțiunile noastre să fie construite în jurul coeziunii. România a arătat că poate performa cu succes pe fondul unor provocări și tendințe care pun sub semnul întrebării determinarea Uniunii de a progresa. Am dovedit capacitatea României de a contribui la valoarea adăugată a Uniunii Europene, aspect reflectat în bilanțul consistent pe care îl predăm, 90 de dosare legislative finalizate și aproximativ 2.500 de evenimente și reuniuni realizate.

Totodată, am facilitat adoptarea a 84 de concluzii ale Consiliului, pe multiple teme de interes comun. Ne-am dorit ca prin exercitarea acestui mandat să avem rezultate vizibile, durabile, la care cetățenii să se poată raporta cu ușurință și claritate.

Aceste rezultate conferă o identitate veritabilă primei noastre președinții, la care consider că ne putem raporta cu toții. De exemplu, mi-ar plăcea să cred că atunci când un cetățean european va beneficia de un acces mai echitabil și mai transparent pe piața muncii, care să îi permită să echilibreze mai bine activitatea profesională cu viața privată, va știi că aceste decizii a fost pe durata președinției”, a declarat Dăncilă în fața parlamentarilor europeni.

Despre președinția României vor mai vorbi și alți europarlamentari, reprezentanți ai principalelor grupuri politice din UE. Din partea grupului Renew Europe, condus de Dacian Cioloş, va lua cuvântul eurodeputatul USR-Plus Dragoş Tudorache.

Foto: TVR.ro

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *