Friday, July 5, 2024
Jurnalism corect


Uniunea Europeană a deschis negocierile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 19 iulie 2022

Uniunea Europeană (UE) a deschis procesul de negocieri de aderare la blocul comunitar cu Albania și Macedonia de Nord, a anunțat președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, conform unui comunicat de presă al Executivului european

Marți, 19 iulie, a avut loc Conferința interguvernamentală cu Macedonia de Nord și Conferința interguvernamentală cu Albania, la Bruxelles, unde au participat premierii celor două țări, Dimitar Kovačevski, respectiv Edi Rama, precum și șeful Executivului ceh, Petr Fiala, în contextul în care Republica Cehă a preluat președinția semestrială rotativă a UE la 1 iulie.

„Ați întărit statul de drept. Ați luptat împotriva corupției. Aveți presă liberă. Aveți societăți civile vibrante. Ați făcut nenumărate reforme și v-ați modernizat economiile”, a transmis șefa Executivului european.

Mai mult, von der Leyen a precizat că Albania se alătură deja mecanismului de protecție civilă al UE, pentru a crește rezistența țării la dezastre naturale, iar Macedonia de Nord va negocia și desfășurarea agenţiei europene a poliţiei de frontieră şi a pazei de coastă, Frontex, pe teritoriul țării.

„Va fi un impuls al investițiilor. Vor fi îmbunătățite legăturile comerciale. Va exista o colaborare mai strânsă în domenii cheie, cum ar fi, de exemplu, energia sau transportul. Veți maximiza utilizarea și impactul finanțării UE. Aceasta înseamnă noi locuri de muncă, noi oportunități de afaceri. Aceasta este ceea ce cetățenii voștri au așteptat atât de mult timp și au muncit atât de mult – și asta merită”, a conchis președinta CE, Ursula von der Leyen. 

Macedonia de Nord este candidată la UE din 2005, iar Albania din 2014.

Cele 27 state membre ale Uniunii Europene și-au dat luni, 18 iulie, acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, după semnarea unui protocol între Skopje și Sofia, care ridică ultimele obstacole.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW