Wednesday, May 1, 2024
Jurnalism corect


Ungaria nu susține noile sancțiuni europene împotriva Federației Ruse / Orban: Nu vreau să ne opunem, ci să cooperăm

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 6 mai 2022

Ungaria nu poate susține, în forma sa actuală, noul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene (UE) împotriva Federației Ruse, care include un embargo asupra importurilor de petrol, a declarat vineri, 6 mai, prim-ministrul Viktor Orban, relatează Reuters

Oficialul ungar a susținut că decizia UE ar echivala cu o „bombă atomică” aruncată asupra economiei Ungariei, adăugând însă că țara sa este pregătită să negocieze, dacă vede o nouă propunere care să răspundă intereselor maghiare.

VEZI ȘI Ursula von der Leyen a anunțat al șaselea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei

Potrivit sursei citate, Orban a declarat că Ungaria ar avea nevoie de 5 ani și investiții uriașe în rafinării și conducte de transport pentru a putea transforma sistemul său energetic actual, care se bazează în proporție de 65% pe petrolul rusesc.

„Știm exact de ce avem nevoie, în primul rând avem nevoie de 5 ani pentru ca întreg acest proces să fie finalizat… 1-1,5 ani nu este suficient pentru nimic”, a afirmat premierul maghiar. 

Orban a mai spus că Ungaria așteaptă o nouă propunere de sancțiuni împotriva Federației Ruse.

„Nu vreau să ne opunem UE, ci să cooperăm… dar acest lucru este posibil dacă (UE) nu ia în calcul și interesele noastre”.

Totodată, Viktor Orban a precizat că Ungaria nu susține sancționarea patriarhului Kiril, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse și susținător vocal al războiului, aflat și el pe lista noilor sancțiuni UE, pentru că este o „chestiune de libertate religioasă”.

El a reiterat poziția Ungariei de a nu trimite arme Ucrainei, pentru că transporturile de armament ar putea deveni ținte ale atacurilor rusești în apropiere de granița de vest a Ucrainei, unde trăiesc etnici maghiari.

Sursa foto: Facebook / Orbán Viktor

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *