Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Un sondaj Sociopol comandat de RTV a învins matematica: Primii cinci candidați au în total 104%

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 16 aprilie 2024

Postul de televiziune România TV a prezentat marți un așa-numit sondaj de opinie realizat de către institutul Sociopol, potrivit căruia primii cinci candidați la Primăria Capitalei au în total „104%” din opțiunile de vot. 

Dincolo de programe electorale și promisiuni, alegerile din acest vor fi, fără doar și poate, și un adevărat test de reziliență la dezinformare pentru poporul român. Minciuna a ajuns să îmbrace diverse forme, mai mult mai mai puțin subtile, cu scopul de a influența comportamentul electoral al cetățenilor.

În acest registru s-ar putea înscrie și un presupus sondaj de opinie atribuit institutului Sociopol, comandat și prezentat de România TV, în care primii cinci candidați au în total „104%” din opțiunile de vot. Conform televiziunii patronate de Sebastian Ghiță, Nicușor Dan ar avea 48%, Cristian Popescu Piedone – 45%, Cătălin Cîrstoiu – 8%, Mihai Enache – 5% și Alexandru Pânișoară – 3%. Ceilalți candidați nu apar. Practic, după cum se poate observa, cifrele au fost manipulate.

PSD l-ar vrea pe Piedone. Liberalii se opun deocamdată

Pe lângă procentele foarte mari atribuite lui Nicușor Dan și lui Cristian Popescu Piedine, un alt lucru care răzbate este scorul catastrofal al lui Cătălin Cîrstoiu. În urma suspiciunilor de incompatibilitate, dar și din cauza faptului că nu a reușit să își atragă prea mulți susținători, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei este împins spre retragere.

Liderii coaliției de guvernare PSD-PNL au dezbătut luni acest subiect. Potrivit G4Media, conducerea PSD susține ideea retragerii lui Cîrstoiu din cursă și susținerea lui Cristian Popescu Piedone. PNL a respins această soluție pe motiv că ar avea un impact negativ asupra activiștilor și simpatizanților liberali.

Institutul Sociopol este deținut de către Mirel Palada, fost purtător de cuvânt în guvernul Ponta.

Sursa foto: Facebook / Sorin Ioniță

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW