Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Un mercenar din gruparea Wagner, depistat când încerca să intre în Republica Moldova

By Vîrban Robert , in Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 12 martie 2023

Un mercenar rus din gruparea militară Wagner a fost depistat pe Aeroportul Chișinău, în timp ce încerca să intre în Republica Moldova, a anunțat duminică, 12 martie, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.

În ultima săptămână au primit refuz de intrare în Republica Moldova 182 de cetățeni străini, dar și 46 de mijloace de transport. Printre aceștia s-a numărat și un mercenar din gruparea militară Wagner, implicată direct în războiul asupra Ucrainei.

„Atragem atenția că măsurile întreprinse, bazându-se pe analiza de risc și a informațiilor obținute în comun cu autoritățile naționale, inclusiv prin schimbul de informații cu partenerii internaționali, a permis depistarea în fluxul de pasageri, în punctul de trecere a frontierei de stat Aeroportul Internațional Chișinău a unui cetățean care a fost identificat ca și un posibil reprezentant al unei companii private militare din Federația Rusă (Wagner). Cetățeanului în cauză nu i-a fost autorizată trecerea frontierei de stat, fiind întors pe cale aeriană în statul de pornire”, au transmis reprezentanții Poliției de Frontieră a Republicii Moldova.

Încercări de destabilizare

În ultimele luni în Republica Moldova sunt orchestrate mai multe acțiuni de destabilizare. Formațiunile apropiate de Kremlin, în special Partidul Șor, organizează regulat așa-numite proteste la care participanții sunt remunerați, în timp ce în regiunea transnistreană, controlată de Federația Rusă, sunt regizate tot felul de amenințări imaginare.

Președintele Maia Sandu a vorbit chiar despre o tentativă de lovitură de stat, teză confirmată parțial și de serviciile de intelligence americane. Acestea consideră că indivizi conexați cu serviciile rusești plănuiesc să organizeze proteste în Republica Moldova pentru a orchestra o insurecție împotriva guvernului.

Tineri instruiți să provoace dezordine

În această săptămână, Poliţia din Republica Moldova împreună cu Serviciul de Informaţii şi Securitate şi alte instituţii abilitate documentează acţiunile a aproximativ 80 de tineri din Chişinău şi din alte raioane ale Republicii Moldova, care ar fi fost transportaţi organizat de Partidul Șor pentru trei zile în Turcia, pentru a participa la instruiri privind organizarea unor provocări în timpul protestelor de la Chişinău, relatează Radio Moldova.

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a afirmat în emisiunea „La 365 de grade” de la Radio Moldova că acest caz face parte din planul Federaţiei Ruse despre care a vorbit anterior şefa statului, Maia Sandu.

O parte dintre tineri ar fi fost instruiţi cum să provoace dezordine în masă în timpul protestelor, fiind antrenaţi să rupă cordoanele poliţiei şi să arunce fumigene, în timp ce alţii urmau să aducă acasă bani pentru a finanţa protestele.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW