Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Un medic de familie susține că i s-a cerut să elibereze adeverință pentru botezul unui copil/Patriarhia Română: Medicii nu au această obligație, preoții trebuie să cunoască starea de sănătate a copilului

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 1 septembrie 2023 Etichete: , , , ,

Sandra Alexiu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, susține că a primit o solicitare pentru a elibera o adeverinţă că un bebeluş este sănătos, pentru a putea fi botezat. Reprezentanta medicilor de familie s-a arătat mirată de o astfel de măsură pe care o consideră „birocratică”. 

„Eu  acum ce să fac, să îi recomand să schimbe preotul?! Cât e adânc e întipărită în ADN gena birocraţiei în ţara asta?, s-a exprimat președinta Asociației Medicilor de Familie prin intermediul Facebook. Replica nu a întârziat să apară din partea purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe(BOR), Vasile Bănescu.

Nu, nu există, nici nu ar putea exista, desigur, pentru medici, o asemenea obligație emanată din zona eclesială.

Bunul-simț, grija și responsabilitatea preoților, părinților și nașilor, cei care participă concret la evenimentul crucial al botezării unui copil, constituie singurul subiect real pe această înfierbântată temă”, a menționat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe.

Ce a stabilit Sfântul Sinod, de fapt, pentru copiii care urmează să fie botezați

Cu toate acestea, oficialul BOR explică că există o obligație a preoților, de a discuta cu părinții și nașii copilului despre starea de sănătate înainte de Botez, ca o formă de protecție. Această măsură, potrivit căreia preoții trebuie să  cunoască  starea de sănătate a copilului înainte de Botez, vine în urma tragediei din Suceava, din 2021, când un nou-născut a murit după scufundare în cristelniță.

„Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a pronunțat punctual în ședința sa de lucru din februarie 2021 după cum urmează:

Înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de se întâlni cu părinții și nașii copilului, întâlnire în cadrul căreia aceștia, după consultarea anterioară cu medicul pediatru, să prezinte în mod onest preotului starea reală de sănătate a copilului și dorința ca el să fie botezat.

Este vorba așadar despre o fermă și părintească hotărâre sinodală care se adresează în context exclusiv părinților, nașilor și preotului, aceea de a se acorda în mod responsabil maximă atenție stării de sănătate și gradului de vigoare a pruncului care urmează să fie botezat”, a explicat purtătorul de cuvânt al BOR.

Sursă foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW