Wednesday, December 7, 2022
Jurnalism corect


Un grup condus de George Simion a intrat în sediul Primăriei Timișoara / Dominic Fritz: Nu mă intimidează aceste violențe

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 14 ianuarie 2022

UPDATE Președintele USR, Dacian Cioloș, susține că AUR beneficiază de protecția instituțiilor statului, acuzând că ar exista o complicitate între partidul condus de George Simion și coaliția de guvernare.

Vorbim de un grup politic pe care statul român, prin instituțiile sale, îl tolerează atunci când vine vorba de finanțările cel puțin dubioase, pe care îl sprijină prin lipsa de acțiune în fața manifestărilor huliganice și toate astea, pentru că forțelor politice aflate la guvernare le e teamă de o adevărată revoluție în societate”, a scris Dacian Cioloș, pe Facebook.

Cioloș amintește de protestul de la Parlament, organizat de George Simion împotriva certificatului verde, dar și de scandalurile în care a fost implicat fostul membru AUR, Diana Șoșoacă.

De câteva luni, conducerea AUR, împreună cu câteva găști de indivizi violenți printre care se regăsesc și elemente neolegionare, ia cu asalt instituții publice pe care, în mod ciudat, cei abilitați să le păzească dispar imediat ce aceștia încep să acționeze. Dacă un cetățean obișnuit ar fi încercat să intre în Parlamentul României, ar fi fost oprit imediat și săltat de dubele poliției”, a adăugat liderul USR.

Fostul premier susține că apariția violenței în politică duce la evenimente dramatice, ce pot schimba o societate.

Este nevoie de noi toți pentru a nu permite acestor excese ale unui partid extremist, cum este AUR, girat de două partide iresponsabile ca PSD și PNL, să distrugă progresele făcute de România și să ne întoarcă în debandada anilor 90. Ceea ce fac acești oameni nu este patriotic, ci violență gratuită și extremism periculos pentru cetățenii obișnuiți”, susține Dacian Cioloș.

UPDATE George Simion a declarat, ulterior, că, prin acțiunea de vineri, a dorit să îi solicite primarului Dominic Fritz o audiență pentru Ioan Bânciu, un cetățean din municipiu care a participat la Revoluția din anul 1989.

Ce a spus Dominic Fritz e o minciună(…)Oamenii aceia nu au fost aduși cu autocarul, nu avem nicio legătură cu Noua Dreaptă, care avea un protest la jumătate de oră după. Încearcă să facă ce făcea Iliescu, cu bande de legionari și așa mai departe(…)Nu s-a comis niciun act de violență, am intrat în Primăria Timișoarei fără să vină vreun polițist local sau altă autoritate care să ne întrebe de certificat”, a precizat liderul AUR.

UPDATE Jandarmeria a transmis că persoanele care au participat la acțiunea de vineri au fost identificate și urmează să fie sancționate pentru tulburarea liniștii publice și pentru neportul măștii de protecție.

Astăzi, în jurul orei 14.30, aproximativ 20 de membri ai unui partid politic au pătruns în clădirea Primăriei Timișoara, pe o ușă din spatele cladirii destinată accesului publicului, pretinzând că doresc să se înscrie în audiență. Accesul le-a fost permis de poliția locală, dar imediat au tulburat liniștea, prin scandări și zgomote puternice. Polițiștii locali care asigurau respectarea regulilor de acces în instituție i-au scos din cladire și au sesizat elementele de dispozitiv ale Jandarmeriei, aflate în imediata apropiere, într-o misiune de asigurare a ordinii publice. Precizăm că Jandarmeria nu are atribuții de pază a sediului Primăriei Timișoara și că jandarmii aflați în zona Primăriei au acționat imediat după ce au fost sesizați”, este poziția Direcției de Jandarmerie din Municipiul Timișoara.

Știrea inițială

Un grup de persoane condus de liderul AUR, George Simion, a intrat în Primăria Municipiului Timișoara, scandând lozinci împotriva edilului Dominic Fritz. Primarul acuză un „asalt asupra instituțiilor democratice ale statului” și cere poliției locale și jandarmeriei să îi sancționeze pe cei care au participat la acțiunea de vineri, 14 ianuarie. 

„Noi am venit aici să strângem semnături pentru Klaus Iohannis (n.r. demersul AUR de suspendare a președintelui), dar am dat peste un pupil al lui Klaus Iohannis. El fiind PNL, a venit să îi facă campanie lui Dominic Fritz, parașutat aici la Timișoara din Germania, fără viză permanentă de domiciliu. Omul ăsta ocupă ilegal funcția de primar și trebuie să știe toată țara acest lucru”, a declarat George Simion, la finalul acțiunii de vineri, potrivit unui videoclip postat pe Aleph News.

George Simion și alți câțiva zeci de simpatizanți au intrat în sediul Primăriei, deși două dintre cele trei uși erau închise. Au urcat până la etajul 1, înainte să fie opriți de un bodyguard al instituției.

După un schimb de replici cu omul care asigură paza, Simion a încercat să înainteze pe hol, căutând cabinetul primarului, dar a fost oprit de un alt bodyguard. În tot acest timp, manifestanții au scandat lozinci împotriva edilului de la USR.

Menționăm că deputatul AUR nu a purtat masca de protecție în timp ce se afla în sediul Primăriei, deși, potrivit Legii, acest lucru este obligatoriu în toate spațiile închise și deschise.

Dominic Fritz: Nu mă intimidează aceste violențe

Edilul Timișoarei susține că este inadmisibil că Jandarmeria și Poliția Locală au asistat „impotente” la acțiunea liderului AUR, menționând că a declanșat o anchetă internă la organismul ce ține de primărie, cerându-le și șefilor din Jandarmerie să facă același lucru.

O bandă de membri și simpatizanți AUR, în frunte cu George Simion, aduși la Timișoara cu autocarul, împreună cu organizația Noua Dreaptă din Mehedinți, au pătruns în mod ilegal în sediul Primăriei, prin forță fizică. Scopul acestor bande a fost să creeze haos și panică în instituție și printre timișorenii care aveau treburi legitime de rezolvat la Primărie”, a scris Dominic Fritz, pe Facebook.

Fritz a precizat că acceptă dreptul oricărei persoane de a protesta, atât timp cât este vorba de o acțiune pașnică.

Asaltul bandelor lui George Simion asupra instituțiilor democratice ale statului, prin tupeu și intimidare, nu are legătură cu libertatea de exprimare și ne oferă o pre-vizionare a ceea ce se poate întâmpla cu România, dacă rămânem impasibili la acest fenomen”, a adăugat edilul.

Primarul Timișoarei cere organelor abilitate să îi sancționeze pe cei care au pătruns vineri în sediul instituției, menționând că așteaptă din partea PSD și PNL să condamne politic acțiunea liderului AUR.

Un lucru să fie clar: pe mine nu mă intimidează aceste violențe anti-democratice. Doar îmi întăresc convingerea că trebuie să luptăm, mai mult decât oricând, pentru valorile noastre. Timișoara este și va rămâne un oraș al respectului și bunului simț, multicultural și deschis, unde xenofobia și violența anarhică nu au ce căuta”, este concluzia lui Dominic Fritz.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com