Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Un fost primar din Olt, trimis în judecată de DNA. Ar fi primit o casă de 1 milion de lei drept mită

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 27 octombrie 2022 Etichete: , , , , , ,

Ion Rotea, fost primar al comunei Vitomirești, din județul Olt, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, potrivit unui comunicat transmis joi, 27 octombrie. Fostul edil, alături de alți funcționari și reprezentanți ai unor societăți comerciale, sunt acuzați că ar fi produs un prejudiciu de 50 de milioane de lei statului, printr-un contract de lucrări care, în realitate, ar fi fost neconforme sau nerealizate.

Ion Rotea, acuzat, printre altele, de luare de mită, fals în înscrisuri oficiale și instigare la spălare de bani, dar și doi administratori ai unor societăți comerciale au fost trimiși în judecată sub control judiciar pe cauțiune, arată DNA.

Actualul primar împuternicit al comunei și fost viceprimar, Lucian Radu, acuzat, printre altele, de abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale și obținere ilegală de fonduri, a fost trimis în judecată sub control judiciar.

Procurorii DNA au mai trimis în judecată doi foști angajați ai Primăriei Vitomirești, doi foști inspectori în cadrul Inspectoratului Județean de Construcții Olt, un diriginte de șantier, un reprezentant al unei societăți comerciale, un șef de șantier, un responsabil tehnic cu execuția, un administrator al unei societăți comerciale și firmele Old & New Construct și Man-San.

Dosarul a fost trimis judecătorilor de la Tribunalul Olt.

Casă de 1 milion de lei pentru primar

Procurorii susțin că, pe 9 octombrie 2019, primăria Vitomirești și Old & New Construct au semnat un contract de lucrări ce avea ca scop „Modernizare infrastructură rutieră locală în comuna Vitomirești, județul Olt”, proiect finanțat prin Fondul de Dezvoltare și Investiții.

Concret, trebuiau modernizate 83 de străzi, în lungime totală de aproximativ 23 de kilometri.

A doua zi, societatea comercială ar fi transferat execuția parțială a lucrărilor unei alte firme, dar nu ar fi înregistrat contractul în actele oficiale încheiate cu Primăria.

Numai că, între 2019 și 2021, primarul și viceprimarul din Vitomirești ar fi plătit mai multe facturi ale societății comerciale „în condițiile în care lucrările erau neconforme sau neexecutate”, arată procurorii.

Totodată, anchetatorii susțin că primarul Robert Rotea ar fi primit drept mită o casă în valoare de 1.123.332 lei în municipiul Slatina.

În perioada 25 august – 08 octombrie 2021, pentru „serviciile” de mai sus, omul de afaceri, administrator al SC Old & New Construct SRL, ar fi remis, prin intermediar, primarului Rotea Ion Robert, sub forma contravalorii unei locuințe situate în mun. Slatina, suma de 1.123.332 lei. Pentru a ascunde adevărata origine a banilor, locuința respectivă ar fi fost cumpărată pe numele unuia dintre inculpați”, se arată în comunicatul DNA.

DNA susține că prejudiciul adus primăriei se ridică la 19.073.538 lei, în timp ce prejudiciul adus Ministerului Dezvoltării se ridică la 29.737.646 lei.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii