Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Un fost director din Ministerul Educației, trimis în judecată după ce ar fi luat peste 300.000 de euro mită

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 19 decembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Fostul director al Unității de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare, din subordinea Ministerului Educației, Horia Palmer-Hîrtopanu, a fost trimis în judecată luni, 19 decembrie, potrivit unui comunicat transmis de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Horia Palmer-Hîrtopanu a fost trimis în judecată în dosarul în care procurorii DNA l-au acuzat de luare de mită, în valoare de aproximativ 340.000 de euro, și spălare de bani.

Alte două persoane, printre care și administratorul unei firme, au fost trimise în judecată pentru spălare de bani, respectiv tăinuire. Dosarul va fi judecat la Tribunalul Ilfov.

Mită pentru construcția unor grădinițe

Între 2017 și 2020, Horia Palmer-Hîrtopanu i-ar fi cerut 340.000 de euro și 18.749 de lei administratorului „în schimbul atribuirii și pentru derularea în bune condiții” a unor contracte de lucrări, arată DNA.

Contractele erau legate de construirea unor grădinițe în cadrul Proiectului privind Reforma Educației Timpurii în România.

O parte a foloaselor primite ca mită de inculpatul Palmer-Hîrtopanu Horia ar fi constat în lucrări de forare a unui puț și de construire a instalației de alimentare cu apă, care au fost executate în curtea locuinței sale situate într-un oraș din imediata vecinătate a Capitalei”, se mai arată în comunicatul citat.

Procurorii mai arată că, între aprilie 2016 și aprilie 2021, directorul din instituția subordonată Ministerului Educației ar fi încercat să spele sumele de 228.676 de euro și 191.900 de lei, bani pe care i-ar fi folosit ulterior pentru a cumpăra două case și două mașini de lux.

Totodată, DNA mai menționează că inculpatul acuzat de tăinuire ar fi primit de la Horia Hârtopanu „sumele 52.700 lei și 15.305 euro ce au fost descoperite de procurorii anticorupție cu ocazia percheziției domiciliare, știind că acestea ar fi provenit din săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală, cel mai probabil de corupție”.

Foto: Pixabay

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW