Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Un bărbat diagnosticat greșit cu cancer a ajuns dependent de morfină. Fiica: Tata e în sevraj / Avocat: Este o vătămare corporală gravă

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 9 decembrie 2021

Un bărbat din județul Buzău a fost diagnosticat cu cancer pancreatic în anul 2018, iar medicii care l-au externat atunci din spital au transmis familiei că mai are de trăit maximum 3 luni și i-au prescris morfină, pentru a face față durerilor. Trei ani mai târziu, după un nou set de analize, nu a fost descoperită nicio tumoră. Bărbatul a rămas, în schimb, dependent de analgezice.

Constantin Stănculeanu, un bărbat de 67 de ani din județul Buzău, a reclamat în anul 2018 probleme foarte mari cu stomacul. Familia l-a dus inițial la Spitalul Județean din Buzău, dar, după două luni de zile, acesta a fost transferat la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală.

În urma unor investigații ce au cuprins RMN, colonoscopie, endoscopie, markeri tumorali și analize uzuale de sânge, bărbatul a fost diagnosticat cu „Tumoră de pancreas necrozată, invadantă în stomac și trunchiul celiac”, potrivit buletinului de externare, consultat de Main News.

Domnul doctor care s-a ocupat de noi ne-a spus că nu mai e nimic de făcut, deoarece, în general, cancerul de pancreas este foarte urât, este una dintre cele mai grave forme de cancer și cele mai rapide, în sensul că se moare foarte repede de la așa ceva. Ne-a dat în jur de 3 luni de zile, „exagerat”, spunea dânsul în acel moment, care s-au transformat în 3 ani”, a declarat Ana Maria Tănase, fiica bărbatului diagnosticat greșit.

Întrucât bărbatul avea dureri foarte mari de stomac, medicii i-au prescris morfină, un analgezic considerat drog, folosit doar în cazuri excepționale. Totodată, familia a fost nevoită să refacă analizele de la an la an, pentru a putea primi în continuare analgezicul.

În urma unor investigații din toamna anului 2021, s-a constatat că, de fapt, tumora indicată în anul 2018 nu exista.

Când am reușit să fac acest RMN, au venit rezultatele, doamna doctor de la imagistică citea RMN-ul în fața mea și spunea că nu se vede nimic. A spus că nu are cancer”, a adăugat Ana Maria Tănase.

Deși, în aparență, a fost vorba de o veste bună pentru familie, după 3 ani în care bărbatul a ajuns chiar și să își injecteze morfina, acesta a devenit dependent de substanța prescrisă de doctori.

Tata este în sevraj dacă nu are morfină(…) În urma rezultatelor de la Buzău am fugit la Fundeni (n.r. Spitalul Fundeni, din București) ca să mi se confirme că nu are (n.r. cancer pancreatic), pentru că îi era rău și nu știam de ce îi e rău, dar medicii ne-au spus că durerile sunt de la sevrajul de morfină”, a precizat fiica bărbatului.

Bărbatului i se recomandă, acum, printre altele, „un consult psihiatric în vederea sevrării de morfină”.

Cazul va ajunge pe masa judecătorilor, iar avocatul Adrian Cuculis a explicat, pentru Main News, care sunt pretențiile și așteptările familiei.

Să ni se spună cum i s-au făcut markerii tumorali ani de zile și i s-a administrat morfină, pe baza căror acte s-a stabilit că avea cancer pancreatic și l-au trimis acasă să moară, că oricum nu mai avea ce să facă la spital, și de ce trăiește de 3 ani de zile și a devenit dependent de morfină. Este o vătămare corporală acolo clară, gravă, practic ai băgat în el droguri ani de zile”, sunt pretențiile familiei, explicate de avocatul Adrian Cuculis, reprezentantul acestora în instanță.

Răspunsul Spitalului „Bagdasar Arseni”, acordat Main News

„- Pacientul SC a fost internat în clinica de chirurgie având investigații imagistice efectuate anterior internări ce ridica suspiciunea unei patologii pancreatice;

– pacientul a fost investigat maximal (in limita resurselor spitalului) și tratat medicamentos non-chirurgical, evoluția fiind favorabila;

– examenul IRM abdominal efectuat nu poate ‘preciza caracterele de ordin histopatologic a legiunii pancreatice;

– punctia pancreatica trans-parieto-gastrica nu se poate poate efectua în SCUBA , motiv pentru care pacientul a primit recomandarea la externare de consult gastroenterologic și oncologic;

– pacientul s-a externat la 7 zile de la internare, la cerere , cu recomandarea de dieta, tratament și efectuarea consulturilor anterior mentionate, cu scopul monitorizării leziunii pancreatice, continuării tratamentului și reevaluare chirurgicală oricând la nevoie;

– tratamentul administrat post externare (opioide- morfina) nu a fost recomandat de medicul chirurg, fiind indicat probabil de medicul oncolog in contextul durerilor abdominale persistente;

– medicul chirurg nu poate recomanda astfel de tratamente cu opioide, schema de tratament și durata fiind apanajul altei specialități;

– in perioada post internare ( din 01.10.2018 până în 12.11 2021) pacientul nu are alta internare/prezentare in spitalul nostru conform recomandărilor primite la externare”

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *