Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ultima zi de stare de alertă, toate restricțiile vor fi eliminate / Rafila: Masca nu va mai fi obligatorie nicăieri

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 8 martie 2022

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a precizat marți, 8 martie, care sunt principalele măsuri restrictive care nu se vor mai aplica începând de miercuri, 9 martie, în contextul în care Guvernul a decis să nu mai prelungească starea de alertă pe teritoriul țării, după cum a anunțat președintele Klaus Iohannis zilele trecute. Astăzi este ultima zi în care România se află în stare de alertă.

Între cele mai importante restricții la care se renunță se numără: purtarea măștii în spații deschise și închise, care nu va mai fi obligatorie; restaurantele și barurile nu vor mai fi restricționate din punct de vedere al capacității în interior și nici al orarului; cetățenii care intră pe teritoriul României nu vor mai trebui să prezinte certificatul verde și nu va fi cerut nici test negativ pentru depistarea COVID-19.

„Măsurile la care se renunță. În primul rând, utilizarea măștii atât în spații exterioare, cât și interioare nu va mai fi necesară sau nu va mai fi obligatorie, ea e necesară, dar nu va mai fi obligatorie.

Nu va mai exista limită în spațiile publice, instituții de alimentare publică, instituții publice, nu va mai fi limită la orar, iar la nivelul legislației care reglementează călătoriile, acel certificat PDF de localizare a călătorilor (Passangeer Locator Form – n.red.) nu va mai fi solicitat. De asemenea, la intrarea în țară nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID”, a declarat ministrul Sănătății.

Social-democratul a adăugat, legat de călătoriile în străinătate, „pentru că marea majoritate a țărilor păstrează certificatul la intrarea în fiecare stat membru UE, recomandarea este să verifice condițiile de călătorie”.

În același timp, alexandru Rafila a recomandat cetățenilor să rămână prudenți, chiar dacă toate restricțiile vor fi eliminate.

„Sunt niște lucruri pe care trebuie să vi le spun și le recomandăm (…) Recomandările noastre profesionale sunt legate de modul în care înțelegem noi lucrurile, din punct de vedere profesional, încât impactul să nu se soldeze cu o creștere a numărului de cazuri noi și decese asociate COVID-19.

Totuși, ministrul Rafila a recomandat cetățenilor să rămână prudenți, chiar dacă toate restricțiile vor fi eliminate.

„Sunt niște lucruri pe care trebuie să vi le spun și le recomandăm (…) Recomandările noastre profesionale sunt legate de modul în care înțelegem noi lucrurile, din punct de vedere profesional, încât impactul să nu se soldeze cu o creștere a numărului de cazuri noi și decese asociate COVID-19

Legat de călătoriile în străinătate, pentru că marea majoritate a țărilor păstrează certificatul la intrarea în fiecare stat membru UE, recomandarea este să verifice condițiile de călătorie.

Încă ne găsim în situația transmiterii comunitare, chiar dacă a scăzut numărul de cazuri rapid, dar 5.000 de cazuri, incidență de 14 la mie în București, 100 de decese. Sunt totuși cifre care ne îndeamnă să fim prudenți, ca să continuăm acest trend descendent, măsurile recomandate sunt esențiale:

Purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, piețe, mijloacele de transport în comun, în grădinițe, școli, universități, atât pentru personal, cât și pentru elevi”, a îndemnat oficialul.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *