Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


UE a aprobat oficial PNRR-ul României. Când vor fi accesate primele fonduri

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 28 octombrie 2021

Miniștrii economiei și finanțelor din statele membre ale Uniunii Europene au aprobat în mod oficial joi, 28 octombrie Planul Național de Redresare și Reziliență, mecanismul prin care România va putea accesa 29,2 miliarde euro – 14,2 miliarde granturi și 15 miliarde euro credite – până în august 2026.

Decizia Consiliului Uniunii Europene, venită după ce în prealabil și Comisia Europeană a dat undă verde, este extrem de importantă pentru că va permite plata 3,6 miliarde euro, sumă ce reprezintă prefinanțarea de 13%.

„În urma adoptării oficiale a deciziilor, aceste state membre vor putea primi prefinanțarea solicitată de 13% și vor putea începe să utilizeze sprijinul financiar pe scară largă al UE pentru a depăși impactul negativ al pandemiei asupra economiilor lor”, a transmis Consiliul Uniunii Europene într-un comunicat oficial.

Așa cum anunțase și fostul ministru al proiectelor europene Cristian Ghinea, prim-ministrul Florin Cîțu a precizat că primele fonduri din PNRR ar urma să fie accesate în luna decembrie a acestui an.

Pe ce se duc banii din PNRR

Până în august 2026 ar urma să fie modernizată calea ferată pe o lungime de 311 km, pe 110 km se va realiza electrificare, iar pe 2.535 km vor fi efectuate reînnoiri și reparații pentru ridicarea restricțiilor de viteză. Vor fi achiziționate 12 trenuri alimentate pe hidrogen, 20 de trenuri electrice iar 30 de locomotive și 100 de vagoane vor fi modernizate.

Prin acest mecanism ar urma să fie finanțată construirea a 434 km de autostradă: 324 km din Autostrada Moldova (A7), de la Ploiești până la Pașcani, tronsoanele Târgu-Mureș-Miercurea Nirajului și Leghin-Pașcani din „Autostrada Unirii”, Margina-Holdea, în lungime de circa 9 km, sectorul lipsă din A1 Lugoj-Deva și tronsonul de 42 km Nădășelu-Poarta Sălajului din Autostrada Transilvania, aflat în prezent în execuție.

Planul Național de Redresare și Reziliență poate fi consultat aici

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *