Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ucraina înființează un nou comitet cu auditori din țări membre NATO

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 8 aprilie 2024 Etichete: , , ,

Ukrainskaia Pravda raportează că Ministerul ucrainean al Apărării a instituit un comitet de audit în cadrul Departamentului de audit intern, numit Comitetul de Audit. Acesta include în principal auditori interni din statele membre NATO.

Decretul de înfiinţare a Comitetului a fost semnat de ministrul apărării, Rustem Umerov.

„Comitetul este una dintre componentele noului model de reformă a controlului financiar în cadrul Ministerului Apărării din Ucraina. Comitetul este format din auditori interni certificaţi din statele membre NATO şi din Ucraina, cu mulţi ani de experienţă în furnizarea de servicii de audit intern”, explică Ministerul Apărării de la Kiev.

Conform informațiilor furnizate, Ministerul Apărării din Ucraina a instituit Comitetul de Audit în cadrul Departamentului de Audit Intern. Scopul acestuia este să consulte și să examineze aspecte legate de funcția de audit intern, să formuleze recomandări pentru îmbunătățirea activității din cadrul Ministerului Apărării și să mențină un nivel înalt de încredere publică în instituție. Prin consolidarea funcției de audit intern și dezvoltarea funcționalității acesteia, Comitetul va contribui la consolidarea responsabilității, conformității și conștientizării riscurilor în cadrul ministerului.

Comitetul este format din următoarele persoane:

  • François Gauthier, șeful Serviciului de Supraveghere Internă (IOS) de la NATO, responsabil cu furnizarea de evaluări independente privind operațiunile și activitățile NATO.
  • Joseph Ignagnoli, analist al programelor de supraveghere la Biroul Inspectorului General al Departamentului Apărării din SUA.
  • John Chesshire, șeful departamentului de audit intern de la JC Audit Training Ltd, membru al Institutului Internațional al Auditorilor Interni.
  • Manfred van Kesteren, expert internațional în controlul financiar intern public în cadrul programului EU4PFM din Ucraina.
  • Ruslana Rudnițka, expert ucrainean în proiecte naționale și internaționale sub auspiciile Ministerului de Finanțe al Ucrainei și ale Camerei de Conturi.
  • Iuri Djîhîr, ministru adjunct al apărării.
  • Liudmila Darahan, secretar de stat în Ministerul Apărării.

Această inițiativă survine într-un context în care republicanii din Congresul SUA au solicitat urmărirea modului de cheltuire a banilor contribuabililor americani în contextul unor scandaluri de corupție la Kiev, inclusiv în cadrul Ministerului Apărării, unde este blocat un pachet de ajutor militar semnificativ pentru Ucraina.

foto: X

Comentarii