Tuesday, June 28, 2022
Jurnalism corect


Ucraina a propus Chinei să devină unul dintre garanții de securitate

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 1 mai 2022

Ucraina a propus Chinei să devină unul dintre garanții de securitate, a declarat duminică, 1 mai, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, citat de Ukrinform.

În acest moment, Ucraina studiază posibilitatea de a cere membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate ONU, incluzând China și alte puteri majore, anumite asigurări în ceea ce privește securitatea. Am cerut Chinei să devină unul dintre garanții de securitate, în semn de respect și încredere față de Republica Populară Chineză”, a declarat Dmytro Kuleba, în cadrul unui interviu acordat agenției de stat Xinhua.

Șeful diplomației ucrainene a mai precizat că este convins că partea chineză nu își dorește ca situația din Ucraina să se extindă la nivel global, menționând că războiul pornit de Federația Rusă este o amenințare la adresa economiei chineze.

China are o poziție de responsabilitate și nu trebuie să urmărească interesele geopolitice și nici să susțină războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, a adăugat Kuleba.

Context

Înainte de invazia Federației Ruse în Ucraina, Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul chinez, Xi Jinping, în deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing.

Cei doi denunțau, atunci, acțiunile Statelor Unite ale Americii, dând impresia că vor crea o alianță împotriva Occidentului, ceea ce ar fi balansat situația în favoarea Rusiei.

La începutul săptămânii, Ministerul chinez al Afacerilor Externe a adus acuzații dure la adresa NATO, ca răspuns la avertismentul ministrului britanic de Externe, Liz Truss, conform căreia Beijingul trebuie să respecte normele internaționale.

Alianța „a dat peste cap Europa” și „a stârnit conflicte în regiunea Asia Pacific”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului. 

În cadrul unui summit susținut vineri, 1 aprilie, prin videoconferință, reprezentanții Uniunii Europene au cerut Chinei,, să „participe activ” în încercarea UE de a restaura pacea și stabilitatea în zonă.

Președintele chinez, Xi Jinping, a pledat pentru „o colaborare mai strânsă” în ceea ce privește „pacea globală și dezvoltarea”, dar fără să ofere asigurările cerute de UE.

În ceea ce privește criza din Ucraina, Xi a punctat că a venit în urma unei pandemii de COVID și pe fondul unei recuperări globale greoaie. În acest context, China și UE, două forțe globale, cu piețe de desfacere uriașe și civilizații extraordinare, ar trebui să comunice mai mult pe teme majore ce țin de pacea globală și dezvoltare”, este singura mențiune despre război în comunicatul transmis de autoritățile chineze după Summit-ul menționat.

Anterior acestui Summit, SUA avertiza că Federația Rusă ar putea începe o colaborare cu China în ceea ce privește livrarea de armament pentru a putea duce la capăt invazia Ucrainei, dar informațiile au fost respinse de Beijing și de Moscova.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com