Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ucraina a acuzat forțele ruse că folosesc de Centrala de la Zaporojie drept „scut nuclear” / Apelul statelor G7 pentru Moscova

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 10 august 2022

Oficialii ucraineni au acuzat miercuri, 10 august, că Armata Federației Ruse folosește Centrala Nucleară de la Zaporojie (ZNPP) drept un „scut nuclear”, după ce bombardamentele ruse au lovit o localitate din apropierea ZNPP, ucigând 13 civili, potrivit presei ucrainene și occidentale. Miniștrii de Externe ai statelor G7 au cerut Kremlinului să redea centrala ucrainenilor.

13 civili au fost uciși, alți 11 au fost răniți ușor, iar 5 se află în stare gravă, după un atac ce a vizat districtul Nikopol, la 48 de kilometri de regiunea Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, controlată de forțele ruse încă din martie, notează Ukrinform.

Națiunea teroristă continuă să lupte împotriva civililor. Rușii lași nu pot face altceva, așa că atacă orașe în timp ce se ascund în centrala nucleară Zaporojie(…) 80 de rachete reactive au lovit clădiri rezidențiale”, a transmis Andriy Yermak, un consilier al președintelui ucrainean, citat de Reuters.

În timp ce Ucraina și Rusia se acuză reciproc că pun în pericol siguranța centralei din Zaporojie, miniștrii de Externe ai celor 7 cele mai puternic industrializate state din lume (G7) au cerut Moscovei să îi lase pe ucraineni să preia controlul centralei.

Între timp, Rosatom, autoritatea nucleară de stat a Federației Ruse, plănuiește să cupleze centrala nucleară la peninsula Crimeea, notează Babel.ua.

În plus, forțele ruse au transmis că iau toate măsurile pentru a se asigura că centrala de la Zaporojie nu este pusă în pericol.

Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică au transmis, miercuri, că nu există niciun risc, în acest moment, în ceea ce privește siguranța centralei de la Zaporojie, dau au menționat că este necesară o inspecție „cât de curând posibil”.

Sursă foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *