Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Turcia denunţă o „tentativă de invazie ilegală” în Liban şi solicită retragerea rapidă a trupelor israeliene/ Cere intervenția Consiliului de Securitate ONU

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 1 octombrie 2024 Etichete: , ,

Turcia a denunțat marți o „tentativă de invazie ilegală” a Libanului și a cerut, printr-un comunicat al Ministerului de Externe, retragerea rapidă a trupelor israeliene, potrivit AFP, citat de news.ro. 

Ankara a avertizat că această „periculoasă tentativă de invazie” amenință securitatea și stabilitatea nu doar a regiunii, ci și dincolo de aceasta, exprimându-și îngrijorarea cu privire la un posibil „nou val de migranți” și la creșterea influenței extremiștilor la nivel global.

„Încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale de către Israel printr-un atac terestru constituie o tentativă de invazie ilegală. Acest atac trebuie să înceteze cât mai repede posibil, iar soldaţii israelieni trebuie să se retragă de pe teritoriul libanez”, se arată într-un comunicat al Ministerului turc de Externe.

Forța ONU de menținere a păcii în Liban (UNIFIL) a avertizat că orice incursiune la graniță constituie o „încălcare a suveranității și integrității teritoriale” a Libanului, după ce Israelul a anunțat lansarea unor operațiuni terestre în sudul țării.

„Consiliul de Securitate al ONU trebuie să asigure respectarea dreptului internaţional şi să ia măsurile necesare împotriva acestui atac care vizează ocuparea Libanului. (…) Civilii trebuie protejaţi, infrastructura nu trebuie vizată şi dreptul internaţional trebuie respectat”, a subliniat UNIFIL într-un comunicat, cerând Israelului şi grupării Hezbollah libaneze „să nu întreprindă acţiuni care să conducă la escaladare”, estimează Ankara.

CONTEXT

Armata israeliană a anunțat în noaptea de luni spre marți că forțele sale terestre au lansat raiduri „limitate, localizate și țintite” împotriva Hezbollah în zona de frontieră din sudul Libanului, relatează Reuters.

Conform The Guardian, televiziunea al-Jazeera a raportat victime în urma unui atac asupra taberei de refugiați palestinieni Ain al-Hilweh, iar echipele de salvare se străduiesc să ajungă la locul incidentului din tabăra dens populată. Israelul nu a oferit încă un comentariu oficial despre atac.

Media israeliană susține că Mounir Maqdah, presupusul comandant al Brigăzii Martirilor al-Aqsa, ar fi fost rănit în atac, fiind posibil ținta principală. Armata israeliană (IDF) a precizat că operațiunea vizează sate de la graniță, considerate amenințări imediate pentru comunitățile din nordul Israelului.

IDF a adăugat că forțele terestre sunt sprijinite de aviație și artilerie, care efectuează lovituri precise asupra obiectivelor militare. Operațiunile au fost aprobate și desfășurate conform deciziilor luate de autoritățile politice israeliene.

Anterior, în cadrul unei reuniuni a cabinetului de securitate, a fost aprobată „următoarea fază” a conflictului cu Hezbollah în Liban. Primele ore ale zilei de marți au fost marcate de explozii puternice în capitala Libanului, iar un oficial american a declarat că o invazie terestră israeliană pare iminentă.

Armata israeliană a lansat atacuri asupra suburbiilor sudice ale Beirutului, conform unor surse de securitate, iar un nor dens de fum și flăcări a fost vizibil în timpul unei transmisii live oferite de Reuters.

Un oficial american, vorbind sub protecția anonimatului, a declarat pentru Reuters că mișcările trupelor israeliene indică posibilitatea unei incursiuni terestre imediate în Liban.

De cealaltă parte, Hezbollah a emis o declarație după miezul nopții, afirmând că a atacat cu rachete trupele israeliene care se deplasau dincolo de granița libaneză.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW