Tuesday, June 25, 2024
Jurnalism corect


Trei pacienți ai Spitalului de Psihiatrie din Murgeni au murit, după ce au mâncat pește primit de la o mânăstire

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 23 noiembrie 2023 Etichete: , , , ,

Trei pacienți de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni din județul Vaslui au decedat, iar un altul se află în stare gravă, după ce toți cei internați au consumat alimente pe bază de pește, furnizate de o mănăstire, conform anunțului Ministerului Sănătății. Alți 29 de pacienți au fost transferați la Spitalul din Bârlad și la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) Vaslui. La Spitalul din Murgeni sunt internate peste o sută de persoane, potrivit news.ro.

Conform Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), pentru abordarea eficientă a situației apărute la Spitalul de Psihiatrie din localitatea Murgeni, județul Vaslui, unde mai mulți pacienți au manifestat stări alterate de sănătate, s-au luat măsuri pentru alocarea resurselor necesare evaluării acestora și pentru transportul la spital în vederea investigațiilor specializate.

Prin urmare, s-au mobilizat o autospecială pentru transportul victimelor multiple din cadrul ISU Vaslui și patru ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui. Ulterior, s-au adăugat resurse suplimentare, incluzând un microbuz de la ISU Vaslui, o autospecială pentru transportul victimelor multiple de la ISU Iași și o ambulanță mobilă de terapie intensivă, echipată cu personal medical din cadrul SMURD Iași.

”Din nefericire, pentru 3 dintre bolnavi, care se aflau în stop cardio-respirator, a fost necesară aplicarea manevrelor salvatoare de viaţă, însă aceştia au fost declaraţi decedaţi, iar o altă persoană aflată în stare comatoasă a fost transportată la CPU Bârlad. Din datele furnizate de echipajele medicale, au fost identificaţi alţi 29 pacienţi, conştienţi, care prezintă simptomatologie specifică, urmând a fi transferaţi preventiv la CPU Bârlad, respectiv UPU Vaslui, pentru monitorizarea evoluţiei stării acestora de sănătate”, a precizat sursa citată.

”La ora 18:30, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au fost anunţaţi verbal de DSP Vaslui, referitor la o situatie gravă apărută la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, aflat în subordinea primăriei din localitate. În cursul zilei de 21 noiembrie, toţi pacienţii şi o parte din personalul spitalului au consumat alimente furnizate de o mănăstire din apropiere, pe baza de peşte”, a transmis MS.

Conform informațiilor furnizate, în noaptea de 22 noiembrie, un pacient a manifestat simptome digestive, inclusiv vărsături și diaree. Aceste simptome s-au evidențiat și la alți pacienți în cursul zilei de 22 noiembrie.

”Până în momentul de faţă s-au înregistrat 3 decese şi 1 pacient în stare grava e internat la Spitalul din Bârlad. Ministerul Sănătăţii a organizat, imediat dupa informare, o celula de criză care a dispus transferul tuturor pacienţilor simptomatici la spitalul din Bârlad, unde există asistenţă medicală de terapie intensivă, precum şi preluarea de probe biologice şi de aliment pentru analiza toxicologică la IML Iaşi. Probe din alimente au fost preluate şi directionate de asemenea către INSP – Centrul de Sanatate Publica din Iasi pentru analize microbiologice”, a arătat MS.

Ministerul Sănătății inițiază o investigație medicală, iar autoritățile competente vor demara o anchetă penală pentru a identifica persoanele responsabile de tragedia din Vaslui. O altă variantă luată în calcul de către autorități ar fi ca problema să fi provenit, de fapt, de la mâncarea din depozitul spitalului.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a oferit mai multe detalii pentru Digi24:

„Neregulile au început când a fost acceptată o mâncare de la mănăstire. Nu am niciun fel de obiecție din punctul ăsta de vedere, dar știm bine că-n spitale se poate distribui o mâncare pentru care există autorizație. Problema nu e ce trebuie să verifice, ci ce trebuie să accepte. Trebuie să accepte alimente care proveneau dintr-o sursă verificată și autorizată pentru acest tip de activitate. Nu a existat așa ceva. Am discutat și cu ANSVSA, care a verificat bucătăria mănăstirii. E clar că atunci când nu respecți niște proceduri se pot întâmpla accidente, de data aceasta unul tragic. Ancheta nu este doar de natură medicală, va fi și o anchetă penală și toate aceste lucruri vor face concluziile. O să vedem în timp care e situația. Noi vom verifica respectarea condițiilor igienico-sanitare ale spitalului, inclusiv cele de alimentație, cum sunt ele îndeplinite. DSP va face acest lucru, dar alte autorități ale statului vor face și ancheta penală. E vorba de 3 decese, lucru care nu poate trece fără ancheta penală”.

„S-a sancționat mănăstirea pentru că nu e permis să comercializezi fără autorizație sanitar veterinară, mai ales către un spital. S-a sechestrat peștele, se analizează probele de alimente – peste, borș, conserve de pește si icre. De astă noapte, președintele ANSVSA a dispus celula de criză, suntem în alertă. Depozitele de unde au fost luate aceste conserve verificate, s-a dispus retragerea acestor loturi de la comercializare.”, a declarat Mihai Ponea, director DSVSA Vaslui pentru Digi24.

FOTO: news.ro

Comentarii