Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Trei cetățeni iranieni și o companie, sancționați de UE pentru livrarea dronelor către Federația Rusă

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 20 octombrie 2022 Etichete: , , , , , ,

Diplomații Uniunii Europene au stabilit joi, 20 octombrie, lista persoanelor și entităților iraniene sancționate pentru livrarea de drone folosite de forțele ruse pentru a ataca orașele ucrainene.

Anunțul a fost făcut pe contul de Twitter al președinției cehe a Consiliului Uniunii Europene.

După trei zile de discuții, ambasadorii UE au agreat măsurile luate împotriva entităților care furnizează dronele iraniene care au lovit Ucraina(…)Sancțiunile vor intra în vigoare în această după-masă”, a transmis președinția cehă a Consiliului UE.

Potrivit sursei citate, 3 cetățeni iranieni și 1 entitate responsabilă de livrarea de drone vor avea conturile înghețate. În plus, alți 4 cetățeni iranieni se află pe lista diplomaților UE și vor fi sancționați dacă va fi nevoie de extinderea listei.

Autoritățile ucrainene arătau, în urmă cu 2 zile, că Rusia a lansat aproximativ 200 de atacuri aeriene asupra Ucrainei în ultimele 11 zile. Peste 70 de persoane au fost ucise, iar peste 240 de persoane au fost rănite.

Ursula von der Leyen a transmis, miercuri, că atacurile aeriene asupra infrastructurii Ucrainei trebuie să fie considerate crime de război.

În total, 161 de drone Shahed-136, 4 drone Mohajer-6 și o dronă Shahed-129, despre care se spune că sunt produse de Iran, au fost distruse în ultimele săptămâni de forțele aeriene ale Ucrainei.

Numai că o analiză a The Guardian arată că există o discrepanță ridicată între sumele alocate de Rusia pentru cumpărarea dronelor iraniene și sumele necesare forțelor ucrainene pentru a le distruge.

Concret, dronele Shahed-136 costă între 20.000 și 50.000 de euro, iar costul total plătit de Rusia pentru cele peste 100 de drone distruse ajunge la 11,6 – 17,9 milioane de dolari.

Astfel, pentru a distruge dronele kamikaze, forțele aeriene ucrainene au folosit avioane de luptă MiG-29, rachete de croazieră C-300, sisteme de apărare antiaeriană NASAMS sau arme de mici dimensiuni. Costul estimat al echipamentelor folosite ajunge la 28 de milioane de dolari.

Analiza citată conține date referitoare la dronele lansate între 13 septembrie și 17 octombrie. Un analist citat de publicația străină menționează că folosirea dronelor iraniene arată că Federația Rusă „nu mai arme” pe care să se bazeze în timpul războiului.

Un material publicat în weekend de Washington Post arăta că Iranul se pregătește să livreze rachete sol-sol Federației Ruse. Detalii aici.

CITEȘTE ȘI: Benny Gantz: Israel nu va trimite armament în Ucraina

Sursă foto: timesofisrael.com

Comentarii