Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Separatiștii pro-ruși din Transnistria anunță că au dejucat un plan ucrainean de asasinare a liderului de la Tiraspol UPDATE

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 9 martie 2023

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a negat acuzațiile venite din partea așa-ziselor autorități de la Tiraspol, denunțându-le drept „o provocare orchestrată de Kremlin”.

„Orice declaraţie (…) ale falsei «republici populare Transnistria» cu privire la participarea SBU în pregătirea unui atentat terorist este necesar să fie considerată în mod exclusiv o provocare orchestrată de Kremlin”, au transmis reprezentanții SBU pe Telegram.

Știrea inițială

Separatiştii pro-ruşi din regiunea separatistă Transnistria susțin că au dejucat un atac terorist al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Așa-zisul procuror general din regiunea autoproclamată și nerecunoscută, Anatoli Gurețki, spune că Ucraina ar fi pregătit asasinarea liderului separatist, Vadim Krasnoselski, și a altor lideri din stânga Nistrului, potrivit TVR Moldova

„Atacul la indicațiile SBU ar fi trebuit să aibă loc în centrul Tiraspolului, unde se aștepta că va fi mai multă lume”, a transmis Anatoli Gurețki, potrivit sursei citate.

Așa-zisele autorități de la Tiraspol au spus că o mașină de marca Land Rover trebuia să detoneze 8 kilograme de explozibili. Conform lui Gurețki, suspecții au fost reținuți.

Autoritățile de la Kiev și de cele de la Chișinău nu au venit momentan cu reacții.

Context

Situația de securitate devine tot mai tensionată în Republica Moldova, după ce regimul politic de la Chișinău și-a stabilit ca obiectiv aderarea la Uniunea Europeană, dar și o mai strânsă relație cu NATO.

Kremlinul a acuzat în mai multe rânduri că Ucraina pregătește o „provocare armată” împotriva Transnistriei, teritoriu al Republicii Moldova aflat sub controlul Federației Ruse. Executivul de la Chișinău a infirmat imediat un astfel de scenariu.

Institute for the Study of War (ISW)a avertizat însă că Federația Rusă pare să stabilească condițiile pentru a organiza o operațiune sub steag fals în regiune transnistreană, ceea ce nu înseamnă însă că Putin intenționează să atace direct Republica Moldova pentru că în acest moment armata sa nu are această capacitate. Cel mai probabil, arată ISW, aceste mesaje venite dinspre Federația Rusă indică o escaladare a eforturilor sale continue de a submina Republica Moldova. Detalii aici.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW