Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Torționarii disidentului Gheorghe Ursu, achitați definitiv de instanță

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 27 iulie 2023 Etichete: , , , , , ,

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, joi, 27 iulie, achitarea definitivă a foştilor ofiţeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, acuzaţi că l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, pentru săvârşirea infracţiunii de „tratamente neomenoase”( n.r. infracțiune prevăzută în Codul Penal din 1968). 

Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş au fost trimişi în judecată de procurori pentru crime împotriva umanităţii, însă Curtea de Apel Bucureşti a schimbat încadrarea faptelor în infracţiunea de tratamente neomenoase, pe motiv că legea mai favorabilă este Codul penal din 1968, informează Agerpres. Curtea de Apel București a pronunțat o decizie de achitare, însă, procurorii militari și fiul lui Gheorghe Ursu, Andrei Ursu, au declarat apel.

Gheorghe Ursu, filat, anchetat, bătut, deoarece s-a împotrivit „regimului Ceaușescu”

Procurorii militari spun că, în perioada ianuarie – noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985. ADoina murit pe 17 noiembrie 1985.

Conform anchetatorilor, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş au exercitat acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra lui Gheorghe Ursu, acţiuni care „au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să îi aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă”. Gheorhe Ursu a decedat în penitenciarul Jilava, în noiembrie 1985.

În dosarul lui Gheorghe Ursu, există, însă, trei persoane au fost condamnate: col. (r) Tudor Stănică, pe atunci şeful Miliţiei din Capitală, col. (r) Mihai Creangă, adjunctul său, şi Marin Clită, colegul de celulă al disidentului, notează sursa amintită.

Gheorghe Ursu a fost  inginer de construcţii, poet şi scriitor. A  fost cercetat de Securitate în anii ’80, după ce a trimis scrisori către „Europa Liberă” şi pentru că ţinea un jurnal în care nota ororile conducerii comuniste, În mod similar a acționat și publicista Doina Cornea.

CITEȘTE ȘI: Curtea de Apel București: Gheorghe Ursu nu a fost disident politic

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

 

Comentarii