Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


The Insider: Fostul șef al Armatei Republicii Moldova este informator GRU. Gorgan, către ofițerul rus de legătură: „Trebuie să închidem repede granița cu România!”

By Vîrban Robert , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 5 iunie 2024

Igor Gorgan, fostul șef al Statului Major al Armatei Republicii Moldova, demis de Maia Sandu în anul 2021, a furnizat în mod regulat informații către colonelul GRU Alexei Makarov, arată într-o investigație publicația rusă de investigații The Insider, care precizează că a intrat în posesia corespondenței celor doi. 

Potrivit sursei citate, Igor Gorgan și Alexei Makarov au început să discute tot mai des în aprilie 2022, adică după începerea invaziei pe scară largă asupra Ucrainei. Întâlnirile, scriu jurnaliștii ruși, ar fi avut loc în cafenelele din Chișinău sau la pescuit: „Ma pot întâlni cu oricine, sunt un om de acțiune, trebuie să merg mai repede înainte!!! Trebuie să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim vremuri istorice!”, spunea Gorgan într-unul dintre mesaje.

Judecând după acest schimb de mesaje, arată The Insider, serviciul secret al Armatei ruse ar fi fost deosebit de interesat de ce arme cumpăra Kievul de la țările vecine, inclusiv din Republica Moldova. Generalul Gorgan raportează imediat: „Ukroboronexportul ucrainean încearcă să cumpere din Moldova (sau să ia cu ajutorul „partenerilor” ) 6 Mig-29, care se află în Mărculești. Ei insistă foarte tare… În timp ce avioanele sunt pe loc. Vor să efectueze operațiunea printr-o companie paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat.”

În aceeași zi, un alt mesaj: „Trenurile cu combustibil pleacă de pe teritoriul Moldovei, și anume din satul Etuliapână în localitatea ucraineană Reni. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea și stă nemișcat ziua pentru a nu deveni o țintă a Forțelor Aerospațiale Ruse”. Precum Sorin Oprescu în timp ce încasa șpaga, colonelul Makarov a răspuns scurt: „Mulțumesc”.

Gorgan îl ținea la curent pe ofițerul său de legătură aproape cu tot ce se întâmpla în instituția pe care o conducea: „Ucrainenii se plimbă pe lângă Ministerul Apărării de 3 săptămâni și cer totul, în special obuze pentru artilerie”.

Gorgan, către Makarov: „Trebuie să închidem repede granița cu România!”

Totodată, conform sursei citate, Gorgan l-a informat pe Makarov că foarte mult armament ajunge în Ucraina din România și propune nici mai mult nici mai puțin decât închiderea graniței.

„Trebuie să închidem repede granița cu România! Aceasta este o gaură mare! O mulțime de marfă vine de acolo în Ucraina. Mai ales mărfuri militare! Românii mai au niște fabrici militare care produc arme și muniții”, spune într-un  mesaj.

Pe lângă informațiile militare, arată The Insider, Gorgan a transmis informații despre situația politică internă din Republica Moldova și a monitorizat îndeaproape discursurile publice ale președintei Maia Sandu. Dovadă sunt zeci de link-uri transmise ofițerului rus.

Gorgan nu este singurul oficial al Armatei Republicii Moldova care ar fi dezvălui informații către agenții ruși după declanșarea războiului în Ucraina. Potrivit sursei citate, unul dintre aceștia a transmis un document în care erau planificate exerciții ale Armatei în poligonul de la Bulboaca.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW