Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Teodor Niță, candidat la șefia DIICOT: Am constatat o serie de amenințări care sunt în creștere/ Relația cu mass-media, punctul slab al instituției/ România riscă să devină groapa de gunoi a Europei

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 17 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Teodor Niță, admis la concursul pentru șefia Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) va susține, vineri, interviul la Ministerul Justiției.

„În opinia mea, procurorul-șef DIICOT trebuie să confere garanția aptitudinilor specifice de conducător, capacitatea de comunicare, intuiția, rezistența la stres, dorința de a conduce”, a declarat Niță.

Teodor Niță este procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

„Am constatat o serie de amenințări care sunt în creștere”

În cadrul interviului său, procurorul Teodor Niță a enumerat o serie de „amenințări” care, în opinia sa, sunt în creștere.

„Am constatat o serie de amenințări care sunt în creștere. Fac trimitere la o serie de tehnologii noi, spre exemplu, tehnice de comunicare care nu au o supraveghere tehnică, insuficienta adoptare tehnică a lucrărilor de poliție judiciară.  Fac referire la riscul săvârșirii infracțiunii de trafic de persoane în contextul crizei migranților. Un fenomen emergent este consumul de droguri și de substanțe halucinogene în școli. Am observat și o creștere a numărului de persoane convertite la islamul extremist”, a exemplificat procurorul.

De asemenea, procurorul Niță consideră cu forme de criminalitate organizată, cum ar fi traficul ilicit de deșeuri, defrișările ilegale, braconajul, nu au fost „abordate corespunzător în activitatea DIICOT”

„Intenționez să procedez la completarea schemei de personal”

Teodor Niță spune că dacă va ajunge procuror-șef al DIICOT intenționează să „procedeze la completarea schemei de personal”

„Intenționez să procedez la completarea schemei de personal atât personalul auxiliar de specialitate cât și de procurori, diminuarea stocului de dosare vechi și nu în ultimul rând eficientizarea structurilor teritoriale ale DIICOT, ceea ce presupune evaluare”, a afirmat Niță.

„Relația cu mass-media, punctul slab al DIICOT”

Teodor Niță consideră că relația DIICOT cu mass-media reprezintă un punct slab al instituției.

„În ceea ce privește punctul slab, relația cu media, poate fi soluționată prin asumarea răspunderii de către procurorul-șef prin acordarea disponibilității presei de a cunoaște limitele legale”, consideră Niță.

„Văd o oportunitate în racordarea legislației române la cea europeană”

Niță consideră că racordarea legislației române la cea europeană reprezintă o oportunitate.

„Văd o oportunitate racordarea legislației române la cea europeană. (…)Sunt chestiuni care trebuie lămurite cu mai multă rigoare și mai multă atenție deoarece cred că trebuie îndreptată activitatea procurorului nu doar spre acuzare, dar și spre protecția victimelor, nu doar spre formularea unui act de inculpare, cât și spre respectarea dreptului la apărare a celui vizat. Sunt chestiuni care pot fi îmbunătățite”, a declarat procurorul.

România riscă să devină groapa de gunoi a Europei

Una din problemele semnalate de procurorul Niță este faptul că la noi infracțiunilor de mediu nu li se acordă suficientă atenție, afirmând  faptul că „România riscă să devină groapa de gunoi a Europei

„În toate țările europene, similarii gărzii de mediu au competențe de efectuare a activității de urmărire penală pe infracțiuni de mediu. Noi nu avem așa, în pofida recomandărilor Comisiei Europene. (..)Expertiza comisarilor gărzilor de mediu este foarte utilă în cauze de acest gen. Am instrumentat și trimis în judecată cauze cu import-export ilegal de deșeuri. Nu vreau să dramatizez dar România riscă să devină groapa de gunoi a Europei. Sunt mii de tone care se îndreaptă către noi. Asta este specific unei infracțiuni de criminalitate organizată”, a atenționat procurorul.

„Sunt probleme la DCCO”

Niță a semnalat faptul că polițiștii judiciari DIICOT ar putea avea o problemă în comunicarea cu cei de la DCCO din cauza „coeficientului de salarizare”.

„La DCCO este o problemă pe care am sesizat-o și care necesită o analiză temeinică asupra regulilor de aplicare a regulilor de colaborare cu colaboratorii DCCO.  Lucrătorii de poliție judiciară din cadrul DIICOT au un alt coeficient de salarizare față de cei din DCCO și asta poate crea o deficiență de comunicare, o stare de tensiune, o frustrare. Aceste chestiuni trebuie gestionate. Drepturi corespunzătoare trebuie să ducă și la îndatoriri corespunzătoare”, a adirmat Niță.

sursa foto: ct100.ro

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you will find 85841 more Info to that Topic: mainnews.ro/teodor-nita-candidat-la-sefia-diicot-procurorul-sef-trebuie-sa-aiba-capacitatea-sa-comunice-sa-aiba-intuitie-si-sa-fie-rezistent-la-stres/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *