Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


LIVE TEXT Lupte între armata rusă și mercenarii Wagner. Prigojin le-a cerut luptătorilor lui să se retragă

By Redactia , in Război în Ucraina , at 24 iunie 2023 Etichete: ,

UPDATE ora 20:50 Şeful mercenarilor ruşi din gruparea Wagner, Evgheni Prigojin, care a declanșat o revoltă armată împotriva conducerii militare ruse, a acceptat să-şi oprească marşul spre Moscova şi a ordonat luptătorilor săi să se întoarcă la bazele lor pentru a evita „vărsarea de sânge”, după medierea preşedintelui belarus Alexandr Lukaşenko, transmit Reuters şi EFE.

UPDATE ora 17: 50 Primul convoi Wagner se apropie de Moscova.  Autoritățile ruse au anunţat că sunt luate măsuri anti-teroriste, pentru a întări securitatea, capitala fiind baricadată. Oamenii sunt speriați și au golit rafturile magazinelor, notează AFP și CNN. 

UPDATE ora 16.30 Guvernatorul Lipețk Igor Aramonov susține că mercenarii Wagner au înaintat pe teritoriul regiunii:Poliția și autoritățile, inclusiv cele municipale, iau toate măsurile necesare să asigure siguranța populației. Situația e sub control. Nu ieșiți din case, nu vă deplasați cu mijloace de transport”, este mesajul autorităților de la Moscova pentru cetățeni, transmite Reuters. În tot acest timp. armata rusă  ridică fortificații din saci cu nisip și se montează mitraliere, după cum arată imaginile postate de United24. Media, pe Twitter.

UPDATE ora 15: 10 Preşedintele rus, Vladimir Putin, se află la Kremlin şi lucrează acolo, a declarat sâmbătă, 24 iunie, purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, în contextul  revoltei armate a grupului paramilitar Wagner,precizează Reuters şi AFP.

Liderul cecen Ramzan Kadârov a anunţat desfăşurarea de trupe pentru a sprijini Kremlinul împotriva revoltei armate a grupului de mercenari Wagner, transmite DPA.

„Preşedintele lucrează la Kremlin”, a declarat Peskov, citat de agenţia de stat Ria Novosti, întrebat în legătură cu zvonurile de pe reţelele de socializare care susţin că acesta ar fi părăsit Moscova din cauza revoltei.

UPDATE ora 14.40 Elicoptere ale armatei ruse au deschis focul asupra unui convoi militar al mercenarilor din grupul Wagner pe autostrada M4 din afara oraşului Voronej, transmite Reuters.

UPDATE. ora 14: 20  Autorităţile ruse au anunţat că intervin pentru stingerea  unui incendiu care s-a declanşat într-un depozit de carburant din oraşul Voronej, capitala regiunii cu acelaşi nume în care a fost raportată prezenţa grupului de mercenari Wagner, relatează AFP.

UPDATE ora 14: 10  Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev îi îndeamnă pe ruşi să se unească în jurul lui Vladimir Putin, notează AFP. 

NATO și Consiliul Uniunii Europene au transmis că această revoltă armată este, de fapt, o situație internă a Rusiei, pe care o monitorizează. Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, susține, prin intermediul Telegram, că  mercenarii au doborât deja trei elicoptere ale armatei ruse și  soldații săi nu vor ezita să mai doboare astfel de aparate, notează sursa precizată.

UPDATE ora 13.40 Preşedintele rus Vladimir Putin „se înşală profund” atunci când îi acuză pe combatanţii grupului de mercenari Wagner de „trădare”, a declarat  Evgheni Prigojin. El a precizat că  trupele sale nu intenţionează să se predea, relatează agenţiile internaţionale de presă.

În ceea ce priveşte ‘trădarea de ţară’, preşedintele s-a înşelat profund. Suntem patrioţi”, a afirmat Prigojin într-o înregistrare audio dată publicităţii după discursul televizat al lui Putin din această dimineață.

„Nimeni nu se va preda la cererea preşedintelui, a serviciilor de securitate sau a oricui altcineva”, a adăugat el. Este pentru prima dată când Evgheni Prigojin în vizează direct într-o declaraţie publică pe liderul de la Kremlin, potrivit AFP, citată de Agerpres.

UPDATE ora 13.20 Responsabilii ocupaţiei ruse în regiunile ucrainene a cărei anexare este revendicată de Moscova şi-au exprimat,  sâmbătă, 24 iunie,  susţinerea faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit AFP. Cu puțin timp în urmă, președintele rus a declarat la televiziunea publică „că țara se confruntă cu o trădare” și va „zdrobi” această revoltă armată. 

UPDATE ora 12.00 Preşedintele Vladimir Putin, care se confruntă cu o revoltă a grupului paramilitar Wagner, a discutat la telefon cu omologul său belarus, cel care este şi principalul său aliat Aleksandr Lukaşenko, relatează agenţia de presă belarusă Belta, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres. De asemenea,  liderul de la Kremlin a susținut o declarație de presă la televiziunea publică . El a spus că va „zdrobi” această revoltă armată, după ce liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a preluat controlul oraşului Rostov-pe-Don, în cadrul unei tentative de a înlătura conducerea armatei.

Știre inițială

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, afirmă că forţele sale au preluat controlul asupra facilităţilor militare de la Rostov pe Don şi asupra aerodromului de acolo, relatează CNN. Şeful mercenarilor ruşi Evgheni Prigojin pare să sugereze că a trimis un convoi armat la un asalt de 1.200 de kilometri către Moscova, sâmbătă, într-o încercare, cu puţine şanse de reuşită, de a răsturna conducerea militară, potrivit Reuters.

Oficialii locali ruşi au afirmat că un convoi militar se afla pe principala autostradă care leagă partea sudică a Rusiei europene, care se învecinează cu Ucraina, de Moscova şi i-au avertizat pe locuitori să o evite.

Cu câteva ore mai devreme, autorităţile ruse l-au acuzat pe Prigojin de punerea la cale a unei rebeliuni armate după ce a susţinut, fără a oferi dovezi, că un număr mare din luptătorii săi au fost ucişi de conducerea militară într-un atac aerian şi a jurat să îi pedepsească.

Serviciul de securitate internă FSB a afirmat că a deschis un dosar penal împotriva lui Prigojin pentru rebeliune armată, o infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de până la 20 de ani.

Întorsătura dramată a evenimentelor, cu multe detalii neclare, a arătat ca cea mai mare criză internă cu care preşedintele Vladimir Putin se confruntă de când a ordonat invazia pe scară largă a Ucrainei – ceea ce el a numit ”o operaţiune militară specială” – anul trecut în februarie.

Prigojin, a cărui miliţie Wagner a condus capturarea oraşului ucrainean Bahmut, luna trecută,  îi acuză public de mai multe luni pe ministrul Apărării Serghei Şoigu şi pe cel mai mare general al Rusiei Valeri Gherasimov de incompetenţă şi că nu au oferit sprijin şi muniţie grupării Wagner în luptele din Ucraina.

Ministerul a afirmat că acuzaţiile lui prigojin ”nu sunt adevărat şi sunt o provocare informaţională”.

Prigojin a afirmat că acţiunile sale nu sunt o lovitură de stat militară, dar într-o serie de mesaje audio, în care vocea sa diferă uneori şi nu a putut fi verificată în mod independent, el pare să sugereze că 25.000 de luptători sunt pe drum pentru a-i îndepărta pe liderii apărării de la Moscova.

Vineri, el a afirmat că raţiunea lui Putin de a invada Ucraina a fost bazată pe minciunile scornite de conducătorii armatei.

La ora 2 a.m. (23.00 GMT), Prigojin a postat un mesaj pe Telegram spunând că forţele sale au trecut în Rusia din Ucraina şi se aflau la Rostov.

El a afirmat că sunt gata ”să meargă până la capăt” împotriva conducerii militare şi să distrugă pe oricine le stă în cale.

Sursă foto: Twitter United24.Media

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW