Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Tabăra lui Florin Cîțu cere două săptămâni pentru a analiza semnăturile de pe moțiunea de cenzură USR PLUS – AUR / UPDATE: Solicitarea PNL va fi votată din nou

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 6 septembrie 2021

UPDATE  Solicitarea Partidului Național Liberal a fost aprobată de Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului, cu 9 voturi „pentru” și 7 voturi „împotrivă”, dar nu s-au strâns suficiente voturi pentru a putea fi trimisă către Comisia de statut, întrucât parlamentarii PSD au ieșit din ședință înainte de vot.

Ședința Birourilor Permanente Reunite ar urma să se reia marți, 7 septembrie, de la ora 11:00, pentru a supune din nou la vot solicitarea liberalilor.

Încalcă Constituția, încalcă orice, ne acuzăm că sunt semnături false, toți parlamentarii AUR sunt aici. Ce să le spunem românilor care ne-au trimis în Parlament?”, a declarat George Simion, liderul AUR, după votul din Biroul Permanent Reunit.

Liderul AUR a acuzat că PSD și PNL ar forma o „monstruoasă coaliție” pentru a amâna votul asupra moțiunii de cenzură până spre finalul lunii septembrie, adică după Congresul Partidului Național Liberal.

Știrea inițială

Susținătorii lui Florin Cîțu din Partidul Național Liberal cer două săptămâni pentru a verifica semnăturile parlamentarilor din USR PLUS și AUR, necesare pentru a depune moțiunea de cenzură. Liberalii susțin că 30 de semnături din cele 122 nu ar fi originale.

Solicitarea taberei lui Florin Cîțu a venit în cadrul celei de-a treia ședință a Biroului Permanent Reunit (BPR) al Parlamentului, unde ar urma să se decidă calendarul moțiunii de cenzură.

În considerarea aspectelor procedurale sesizate mai sus și neconforme cu Constitutia si cu prevederile regulamentare pentru exercitarea unei moțiuni de cenzură, solicităm Birourilor permanente reunite acordarea unui termen de 2 săptămâni pentru verificarea îndeplinirii conditiilor ad validitatem ale moțiunii de cenzura depuse de senatori si deputati USR si AUR”, este solicitarea PNL.

Dacă BPR va aproba solicitarea liberalilor, moțiunea de cenzură va mai aștepta cel puțin 2 săptămâni până când va putea fi votată, ceea ce înseamnă că Guvernul condus de Florin Cîțu va rămâne în funcție pe toată durata procedurii de analiză a semnăturilor.

Potrivit informațiilor Main News, PNL ridică semne de întrebare asupra celor 30 de semnături, argumentând că ar fi fost falsificate, după ce mai mulți parlamentari au semnat prin intermediul mijloacelor electronice.

(Foto – exemple de semnături scanate de pe moțiunea de cenzură)

Reacțiile USR PLUS – AUR

Liderul deputaților USR PLUS, Ionuț Moșteanu, consideră că solicitarea liberalilor ar reprezenta o încercare a premierului de a obține zile în plus la Palatul Victoria.

Văd că echipa lui Florin Cîţu contestă semnăturile parlamentarilor, este fără precedent în Parlament acest lucru. O semnătură olografă rămâne o semnătură olografă şi atunci când este scanată sau atunci când este pe un şerveţel sau pe un colţ de hârtie”, a declarat Ionuț Moşteanu, citat de News.ro.

Purtătorul de cuvânt al partidului a subliniat, ulterior, că, în contextul pandemiei de COVID-19, Parlamentul votează electronic sau prin telefon și că se acceptă semnăturile olografe scanate.

E un abuz ce se întâmplă din partea celor care blochează moţiunea în birourile permanente (…). Parlamentarii sunt sunaţi de membri ai echipei lui Cîţu să îşi retragă semnăturile, promiţându-le lucruri (…). Este inadmisibil să faci acest lucru”, a adăugat Moșteanu.

George Simion, liderul AUR, a anunțat la rândul lui că mai mulți liberali, printre care liderul deputaților PNL, Florin Roman, și Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, i-au sunat pe parlamentarii formațiunii pentru a-i convinge să-și retragă semnăturile de pe moțiunea de cenzură, relatează News.ro.

În paralel, Florin Cîțu și președintele Klaus Iohannis se află într-o ședință, convocată de președinte pentru luni, 6 septembrie, ora 12:30, la Palatul Cotroceni.

Calendarul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu nu a putut fi stabilit de conducerea Parlamentului la cele două ședințe ale Biroului Permanent Reunit, convocate vineri seară și sâmbătă dimineață. Parlamentarii PNL și PSD nu au asigurat cvorumul necesar.

FOTO: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *